top icon
Κόσμος

Οι Porsche 718 Boxster και Cayman λένε «αντίο» στους θερμικούς κινητήρες (+video)

Οι ηλεκτρικές Porsche 718 Boxster και Cayman πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα σε πραγματικές συνθήκες και εμείς επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τις προθέσεις των δημιουργών τους – αλλά και το τι πρέπει να περιμένουμε σε επίπεδο τεχνολογίας.

Ήδη από πέρσι, η Porsche έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της αναφορικά με το μέλλον των 718 Boxster και Cayman. Οι οποίες, από το 2025 και μετά, θα στείλουν στο πυρ το εξώτερον τους κινητήρες εσωτερικής καύσης καθώς από τα μέσα της δεκαετίας θα διατίθενται αποκλειστικά σε αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

«Εντείνουμε την ηλεκτρική μας επίθεση με ένα ακόμα μοντέλο καθώς στα μέσα της δεκαετίας θέλουμε να προσφέρουμε τα μοντέλα της σειράς 718 αποκλειστικά σε πλήρως ηλεκτρική μορφή», είχε δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πέρσι ο CEO της Porsche και νυν επικεφαλής του VW Group, Oliver Blume.

Oliver Blume - Porsche

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, ο Βενιαμίν της γκάμας Porsche, στην αμιγώς ηλεκτρική μορφή του, θα χρησιμοποιεί μια νέα διάταξη μπαταριών που αναφέρεται ως «e-core», με πολύ χαμηλή θέση οδήγησης και κέντρο βάρους, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση των σπορτίφ χαρακτηριστικών του μοντέλου σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς.

Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Porsche παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο Mission R, το οποίο «υπαινίσσεται» έντονα τις στυλιστικές λεπτομέρειες και τις διαστάσεις των ηλεκτρικών 718 Cayman και 718 Boxster – αλλά και ένα πιθανό αγωνιστικό μοντέλο για αγώνες μηδενικών εκπομπών ενιαίου τύπου.

Άλλωστε η Porsche έχει ήδη παραδεχθεί ότι το Mission R πήρε σάρκα και οστά σε συνεννόηση με το κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας που εργάζεται σε μελλοντικά EV, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα σχεδιαστικά στοιχεία θα κάνουν την εμφάνισή τους σε εύθετο χρόνο σε μοντέλα παραγωγής.

Porsche 718 Boxster

Όπως έχει αποκαλύψει ο Oliver Blume, οι ηλεκτρικές 718 Cayman και Boxster θα «πατούν» σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα και όχι σε μια τροποποιημένη της υπάρχουσας που χρησιμοποιείται σήμερα στα δύο αδελφικά μοντέλα:

«Όταν εξηλεκτρίζουμε ένα μοντέλο, δεν το κάνουμε με μεταφορά της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται στις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί συμβιβασμοί. Όταν αναφερόμαστε στα μελλοντικά σπορ αυτοκίνητά μας, μιλάμε για τη δική τους πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα είναι μοναδική».

Σύμφωνα με τους Γερμανούς, η μπαταρία των ηλεκτρικών 718 Cayman και 718 Boxster θα βρίσκεται εγκατεστημένη πίσω από τις πλάτες των επιβατών και μπροστά από τον πίσω άξονα. Με άλλα λόγια, στη θέση που φιλοξενείται σήμερα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

«Σε ένα τυπικό δίθυρο σπορ αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο είναι πολύ χαμηλό γιατί για να μειώσεις την αεροδυναμική αντίσταση χρειάζεσαι μια σιλουέτα όσο το δυνατόν πιο χαμηλή και επίπεδη», δήλωσε Michael Steiner, Τεχνικός Διευθυντής της Porsche. «Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να έχετε τον οδηγό να κάθεται όσο πιο χαμηλά γίνεται, και αν το κάνετε αυτό δεν υπάρχει χώρος για μπαταρία κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Με τη σημερινή τεχνολογία κυψελών, οι μπαταρίες είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο μέρος του αυτοκινήτου – και αυτό θα μπορούσε να ισχύει για την επόμενη δεκαετία περίπου. Έτσι αναπτύξαμε αυτό που ονομάζουμε σχεδιασμό μπαταριών e-core».

Porsche 718 Boxster

Η νέα Porsche 718 Cayman EV βγήκε στο δρόμο

Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιεί τις πρώτες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες – για την περίσταση σε χιονισμένες επιφάνειες στη Β. Ευρώπη – με άρμα το «σώμα» της «ξεσκούφωτης» 718 Boxster, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο σχετικό βίντεο που ακολουθεί. Χρήσιμο tip: παρατηρήστε το σχετικό καπάκι στο κέντρο του πίσω προφυλακτήρα που εντέχνως κρύβει την υποδοχή φόρτισης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ