top icon
Κόσμος

Ποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ερίζουν για το νέο εργοστάσιο μπαταριών της VW;

Η VW έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει έξι στο σύνολο εργοστάσια παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη.

Η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία Skoda, που ανήκει στη γερμανική VW, είναι πεπεισμένη ότι η μητρική της εταιρεία θα λάβει την τελική της απόφαση για την έδρα του νέου και τέταρτου κατά σειρά μεγάλου εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη το αργότερο έως το 2023, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Skoda.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η VW τον Οκτώβριο δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποφασίσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την ακριβή τοποθεσία της εν λόγω μονάδας στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία θα είναι η τέταρτη στο πλαίσιο του σχεδίου της για την κατασκευή έξι τέτοιων εργοστασίων σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Η απόφαση θα ληφθεί στο Βόλφσμπουργκ, στη Γερμανία», δήλωσε ο Michael Oeljeklaus, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda για την παραγωγή και τα logistics.

«Ελπίζουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη του φθινοπώρου, ίσως το αργότερο τον επόμενο χρόνο… Ελπίζουμε ότι η VW θα αποφασίσει υπέρ της Τσεχίας».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία είναι οι βασικές υποψήφιες χώρες για την εγκατάσταση του νέου αυτού εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο θα ανοίξει το 2027, όπως έχει ήδη δηλώσει η VW.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η σουηδική εταιρεία Northvolt είναι υπεύθυνη για το πρώτο εργοστάσιο, το οποίο θα βρίσκεται στη Σουηδία και πρόκειται να παράγει μονάδες μπαταριών για τα premium EV του γερμανικού ομίλου. Το 2025, μια δεύτερη μονάδα παραγωγής κυψελών πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο Salzgitter της Γερμανίας, με το εν λόγω gigafactory στην Κάτω Σαξονία να παράγει μονάδες μπαταριών για τα ηλεκτρικά μοντέλα μαζικής παραγωγής του VW Group.

Το τρίτο εργοστάσιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η VW, θα βρίσκεται στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην Sagunt, στην επαρχία της Βαλένθια. Η ετήσια δυναμική του προβλέπεται να ανέλθει στις 40 GWh.

EV

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ