top icon
Επικαιρότητα

Ποιος είναι τελικά αυτός που θα χρηματοδοτήσει την έξοδο της Tesla από τις αγορές;

Με μία εκτενή ανάρτησή του στον επίσημο ιστότοπο της αμερικάνικης εταιρείας, ο Elon Musk επιβεβαιώνει σήμερα τις πρόσφατες φήμες που θέλουν το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας να είναι ο βασικός χρηματοδότης που θα συμβάλει ώστε ο CEO της να βγάλει την Tesla από τις διεθνείς αγορές.

Δεν έχει περάσει περισσότερο από μία εβδομάδα από τότε που ο Elon Musk έκανε δημοσίως γνωστή την πρόθεσή του να ιδιωτικοποιήσει την Tesla θέτοντας της εκτός χρηματαγορών. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της αμερικάνικης εταιρείας, ο οποίος κατέχει το 20% των μετοχών της Tesla, έκανε ακόμα μεγαλύτερη… αίσθηση αναφέροντας με σχετικό τιτίβισμά του πως έχει ήδη εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Σήμερα, με μία εκτενή ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Elon Musk επιβεβαίωσε πως ο βασικός χρηματοδότης του θα είναι το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που ως γνωστόν ελέγχει το σύνολο σχεδόν των πετρελαϊκών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

«To Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας με πλησίασε πολλές φορές για να κάνει τον Tesla ιδιωτική. Για πρώτη φορά συναντήθηκε μαζί μου στις αρχές του 2017 για να εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, λόγω της σημαντικής ανάγκης διαφοροποίησης της χώρας από το πετρέλαιο. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποί του πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις μαζί μου κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να επαναλάβουν αυτό το ενδιαφέρον και να προσπαθήσουν ώστε να προχωρήσω στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Προφανώς, Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει πολύ περισσότερα από τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκτέλεση μιας τέτοιας συναλλαγής», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Elon Musk.

Και προσθέτει:

«Πρόσφατα, αφού το ταμείο αγόρασε σχεδόν το 5% των μετοχών της Tesla μέσω των αγορών, ζήτησαν μία νέα συνάντηση. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν είχα προχωρήσει μαζί του στην ιδιωτικοποίηση της Tesla. Συγχρόνως, εξέφρασε έντονα την υποστήριξή του για τη χρηματοδότηση μιας ιδιωτικής για την ιδιωτικοποίηση της Tesla αυτή τη στιγμή. Κατάλαβα ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν».

Ο Elon Musk έδωσε διευκρινήσεις σε σχέση με την απόφασή του να δημοσιοποιήσει το πλάνο, λέγοντας τα εξής:

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να διεξαγάγω ουσιαστικές συζητήσεις με τους μεγαλύτερους μετόχους μας ήταν να είμαι εντελώς ανοιχτός μαζί τους αναφορικά με την επιθυμία μου να ιδιωτικοποιήσω την εταιρεία. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών μόνο με τους μεγαλύτερους επενδυτές μας, χωρίς να μοιραζόμαστε τις ίδιες πληροφορίες με όλους τους επενδυτές ταυτόχρονα. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι το σωστό πράγμα ήταν να ανακοινώσω τις προθέσεις μου δημοσίως. Για να είμαι σαφής, όταν έκανα τη δημόσια ανακοίνωση, μίλησα για τον εαυτό μου ως δυνητικό υποψήφιο για την αγορά της Tesla».

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής;

«Θα συνεχίσω τώρα να μιλάω με τους επενδυτές και έχω αναλάβει συμβούλους ώστε να διερευνήσουν μία σειρά πιθανών δομών και επιλογών. Μεταξύ άλλων, αυτό θα μου επιτρέψει να αποκτήσω μια πιο ακριβή εικόνα αναφορικά με το πλήθος των υφιστάμενων δημοσίων μετόχων της Tesla που θα παραμείνουν μέτοχοι αν η εταιρεία γίνει ιδιωτική. Όταν και αν παρουσιαστεί μία τελική πρόταση, θα πραγματοποιηθεί μία κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla, μαζί με κάποιον νομικό σύμβουλο που έχει επιλεχθεί. Εάν το συμβούλιο καταλήξει σ’ ένα εγκεκριμένο σχέδιο, τότε θα χρειαστεί να ληφθούν οι απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις με το πλάνο να παρουσιάζεται στους μετόχους για έγκριση».

Σε σχέση με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να καταβάλει το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβία για την ιδιωτικοποίηση της Tesla, o Elon Musk δήλωσε:

«Η πρότασή μου βασίστηκε στην υιοθέτηση μιας δομής, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε υφιστάμενος μέτοχος επιθυμεί να παραμείνει μέτοχος στην ιδιωτική πλέον Tesla θα μπορεί να το πράξει, με την τιμή των $ 420 ανά μετοχή να χρησιμοποιείται μόνο για εκείνους που προτιμούν αυτή την επιλογή. Οι αναφορές στον Τύπο ότι θα χρειαστούν περισσότερα από $ 70 δις είναι δραματικά υπερτιμημένες από την πραγματική αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται. Η καλύτερη εκτίμησή μου αυτή τη στιγμή είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα των μετοχών που ανήκουν αυτή τη στιγμή σε όλους τους σημερινούς επενδυτές θα περάσουν στην ιδιωτική Tesla»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ