top icon
Κόσμος

Πως η Tesla έχασε 720 δις δολάρια μέσα σε ένα χρόνο

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Tesla φαινόταν… αχτύπητη, με τις μετοχές της να αγγίζουν σε αξία ιστορικά υψηλά και την κεφαλαιοποίησή της να φλερτάρει το 1 τρις δολάρια. Όχι όμως πια.

Oι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Μέσα στο 2022, η Tesla έχει χάσει περισσότερο από το 69% της χρηματιστηριακής της αξίας, γεγονός που μεταφράζεται στην «εξαΰλωση» σχεδόν 720 δις δολαρίων.

«Όλη αυτή η αφήγηση ότι η Tesla είναι ηγέτης σε ό,τι κάνει έχει αρχίσει να φθίνει», δήλωσε ο Jeffrey Osborne, αναλυτής της Cowen & Co. «Οι μετοχές της αποδίδουν καλύτερα όταν η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει μια αφήγηση για κάτι που έρχεται. Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που θα ενθουσιάσει τους επενδυτές τη νέα χρονιά».

Tesla Model S Plaid

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξία της μετοχής της εταιρείας του Elon Musk έκλεισε χθες με πτώση 11%, φτάνοντας στα μόλις 109,10 δολάρια. Ως εκ τούτου, η αποτίμηση της Νο 1 σε πωλήσεις κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων έχει συρρικνωθεί σε περίπου 345 δις δολάρια, τιμή που είναι χαμηλότερη από εκείνη εταιρειών όπως οι Walmart Inc., JPMorgan Chase & Co. και Nvidia Corp.

Ωστόσο, η αξία της Tesla παραμένει υψηλότερη απ’ όλους τους άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η Toyota, για παράδειγμα, μια εταιρεία με 10πλάσιες σχεδόν πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μέσα σε μια χρονιά, αποτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές στα 186 δις δολάρια.

Tesla

«Η μετοχή της Tesla εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σαν να πρόκειται για μια εταιρεία τεχνολογίας, ως εταιρεία υψηλής ανάπτυξης. Οι άλλοι κατασκευαστές δεν είναι. Η αποτίμηση εξακολουθεί να είναι υψηλή πλούσια, επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα EVs θα αναπτυχθούν εκθετικά και ότι η Tesla θα είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες σε αυτό», αναφέρουν έγκυροι κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς.

Πολλοί είναι αυτοί πο υπσοτηρίζουν ότι η ενασχόληση του Elon Musk με το Twitter και η εμπλοκή του σε πολιτικά ζητήματα, βλάπτει την εικόνα της Tesla – και την αξία των μετοχών της. Ενδεικτική της άποψης αυτής είναι η δήλωση του Robert Schein, επικεφαλής επενδύσεων στην BlankeSchein Wealth Management, η οποία κατέχει τις μετοχές της Tesla: «Ο Elon Musk είναι η Tesla και η Tesla είναι ο Elon Musk. Όσο περισσότερο ο Elon χρησιμοποιεί το Twitter με πολιτικό τρόπο, τόσο περισσότερο αμαυρώνει δυνητικά το εμπορικό σήμα της Tesla».

Elon Musk - Tesla

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ