top icon
Κόσμος

Πως η Tesla κέρδισε πέρσι 1,79 δις δολάρια χωρίς να κάνει… τίποτα

Συνολικά, περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει δίχως κόπο στα ταμεία της Tesla από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Η Tesla συνεχίζει να εισπράττει ζεστό χρήμα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που χρειάζονται βοήθεια για να «πιάσουν» τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία όρια εκπομπών ρύπων των στόλων τους.

Εν προκειμένω, η εταιρεία του Elon Musk κατάφερε το 2023 να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις γνωστές «πιστώσεις ρύπων». Σωρευτικά, η Tesla έχει βάλει από τη συγκεκριμένη «δραστηριότητα» στα ταμεία της σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009.

Tesla Model Y

Η πώληση πιστώσεων είναι μια συνήθης πρακτική για την Tesla. Αυτές οι πιστώσεις… πιστώνονται στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής και διάθεσης ηλεκτρικών οχημάτων και στη συνέχεια πωλούνται από την ίδια σε κατασκευαστές των οποίων οι στόλοι νέων οχημάτων υπερβαίνουν τα όρια εκπομπών που έχουν θεσπίσει διάφορες αρχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στις ΗΠΑ στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Tesla Model 3

«Δεν τρέχουμε την επιχείρηση με την υπόθεση ότι οι πιστώσεις [ρύπων] θα συμβάλουν σημαντικά στο μέλλον», δήλωσε το 2020 ο τότε CFO της Tesla Zachary Kirkhorn. «Θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τελικά αυτή η ροή θα μειωθεί».

Tesla

Η Tesla έβγαλε 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας «πιστώσεις ρύπων» εκείνο το έτος. Ενώ η εταιρεία είχε λιγότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη δράση το 2021, τόσο το 2022 όσο και το 2023 τα έσοδά της από τις «πιστώσεις ρύπων» ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Στο παρελθόν «πιστώσεις ρύπων» από την Tesla έχει αγοράσει η JLR και η Honda στην Ευρώπη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί επίσης με την Fiat, πριν τη δημιουργία της Stellantis.

Tesla - Tesla - Elon Musk - Gigafactory BerlinElon Musk - Gigafactory Berlin

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ