top icon
Επικαιρότητα

H Honda θα αγοράζει «πιστώσεις ρύπων» από την Tesla

Η Honda είναι η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία μετά τον όμιλο FCA που προτίθεται να αγοράσει «πιστώσεις ρύπων» από την αμερικανική Tesla προκειμένου να εκπληρώσει για το 2020 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του στόλου της στην Ευρώπη.

Ο περιβαλλοντικός στόχος που έχει τεθεί στην ΕΕ για το 2020 σχετικά με το μέσο όρο των εκπομπών CO2 για το στόλο κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προσδιοριστεί στα 95 γρ./χλμ. – κάτι που σίγουρα αποτελεί μία σφικτή θηλιά στο λαιμό για εκείνους που δεν έχουν διαθέσει στην εν λόγω αγορά ικανό αριθμό νέων αυτοκινήτων με χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ, στην περίπτωση που ένας κατασκευαστής ή όμιλος εταιρειών δεν καταφέρει να εκπληρώσει την απαίτηση των 95 γρ./χλμ. θα μπορεί να αγοράσει «πιστώσεις ρύπων» από έναν άλλο που έχει «πιάσει» τον δικό του στόχο και δραστηριοποιείται στο εμπορικό τερέν της γηραιάς ηπείρου.

Ένας από αυτούς είναι και η Honda, η οποία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα προχωρήσει έως το τέλος του έτους στον άτυπο αυτό «συμψηφισμό ρύπων» συνεργαζόμενη με την Tesla. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό που αναμένεται να καταβάλει στην τελευταία η ιαπωνική εταιρεία προκειμένου να αγοράσει για το 2020 τις απαραίτητες «πιστώσεις ρύπων».

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα της Κομισιόν που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Honda έχει ταξινομήσει έως τώρα μόλις 1.000 αντίτυπα του ηλεκτρικού Honda e στη Δ. Ευρώπη, αριθμός που δεν είναι ικανός ώστε να δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αποφύγει πιθανά πρόστιμα.

Ως γνωστόν, συνεργασία με την Tesla για το συγκεκριμένο θέμα έχει συνάψει και η FCA, η οποία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι αναμένεται να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία για τα προσεχή 3 χρόνια το ποσό των 1,8 δις ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων κύκλων, η Tesla αναμένεται να εισπράξει από τις εν λόγω «πωλήσεις» μέσα στο 2020 περισσότερα από 1,2 δις δολάρια.

Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και άλλοι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Όπως η Ford, η οποία, όπως επισήμως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχεδιάζει να αγοράζει τις δικές της «πιστώσεις ρύπων» από την Volvo, η οποία έχει ήδη εκπληρώσει στην Ευρώπη τις δικές της περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.  

Από τη μεριά της, η Toyota αναμένεται να τείνει χείρα βοηθείας στη Mazda.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ