top icon
Κόσμος

Τα μοντέλα, οι μάρκες και ο τύπος αμαξώματος που προτιμούν οι Ευρωπαίοι

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία πωλήσεων του Σεπτεμβρίου αναφορικά με τα μοντέλα, το είδος του καυσίμου αλλά και τον τύπο του αμαξώματος που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι οδηγοί.

Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων αυξήθηκαν στην Ευρώπη κατά 10% τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας αισίως στις 1.155.648 μονάδες. Ωστόσο, αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς που καταγράφεται φέτος. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η πανδημία επηρέαζε την αγορά, ο συνολικός όγκος πωλήσεων εμφανίζεται μειωμένος κατά 11%.

Ο Felipe Munoz, αναλυτής της Jato Dynamics, η οποία παρέχει τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία, δήλωσε: «Παρά τις οικονομικές πιέσεις που σχετίζονται με τον αυξανόμενος πληθωρισμός, τα επιτόκια και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου γνώρισε σταθερή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν βασικός μοχλός αυτής της ανάπτυξης, είναι απίθανο αυτό να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πραγματικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις στην κατηγορία των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες αποτελούν πλέον σπανιότητα στην αγορά».

Ευρωπαίοι

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα τον Σεπτέμβριο ήταν υψηλή, παρά την έλλειψη προσιτών, από πλευράς κόστους αγοράς. προτάσεων. Τον περασμένο μήνα, οι ταξινομήσεις EV ανήλθαν συνολικά σε 186.380 μονάδες, επίδοση που αντιπροσωπεύει το 16,1% της αγοράς – και αύξηση 13% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Μέσα στο 2023 και με καταληκτικό μήνα τον Σεπτέμβριο, έχουν ταξινομηθεί συνολικά 1.465.249 νέα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η δημοτικότητα των SUV συνεχίζει να υποστηρίζει τις πωλήσεις των BEV, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών για τα εν λόγω οχήματα τον Σεπτέμβριο. Τον περασμένο μήνα, το ηλεκτρικό SUV της Tesla, το Model Y, ήταν το πιο δημοφιλές νέο αυτοκίνητο της Ευρώπης με 29.309 εγγεγραμμένες μονάδες, όντας στην κορυφή τόσο της μηνιαίας όσο και της ετήσιας κατάταξης. Έτσι, το SUV της Tesla είναι πολύ πιθανό να ολοκληρώσει τη χρονιά ως το πιο δημοφιλές νέο όχημα στην Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές επιδόσεις της Tesla σε όλη την Ευρώπη, η εταιρεία του Elon Musk δείχνει έτοιμη να… σοκάρει τη βιομηχανία ξεπερνώντας στην Ευρώπη παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως η Fiat και η Citroen. Εντούτοις, παρά την επιτυχία του Model Y, οι εγγραφές της Tesla μειώθηκαν κατά 19% τον Σεπτέμβριο λόγω της μειωμένης ζήτησης για το Model 3, το οποίο πρόσφατα ανανεώθηκε.

Ευρωπαίοι

Αντίθετα, η MG κατέγραψε περισσότερες από 26.500 πωλήσεις, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Για το πρώτο 9μηνο του 2023, η MG «μετρά» ήδη 163.200 νέες ταξινομήσεις, επίδοση αυξημένη κατά 126%. Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, η MG ξεπερνά ήδη ανταγωνιστές της, όπως οι Suzuki, Mazda και MΙΝΙ. Τον περασμένο μήνα, το MG4 ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις EV στην Ευρώπη – η καλύτερη επίδοσή του από τότε που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η MG έχει πουλήσει περισσότερα από 57.800 MG4.

Ευρωπαίοι

Το MG ZS έχει επίσης κερδίσει έδαφος αυξάνοντας τις πωλήσεις του κατά 118% (11.862 μονάδες) καταλαμβάνοντας τη θέση 12 στη λίστα των πλέον δημοφιλών SUV της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο. Άλλα μοντέλα που κατέγραψαν πολύ καλές επιδόσεις τον μήνα αυτό ήταν το Nissan Juke (+93%, 8.583 μονάδες), τα Seat/Cupra Leon (+93%), η BMW X3 (+53%), η Mercedes GLC (+269%) και η BMW X1 (+177%).

Πηγή: Jato Dynamics

Ευρωπαίοι

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ