Επικαιρότητα Κόσμος

Τι πιστεύετε ότι γλιστράει περισσότερο; Τα φύλλα ή το χιόνι; [+video]

Μπορεί ένα στρώμα από απλά… φύλλα δέντρων να γλιστρούν όσο το χιόνι; Μία ομάδα μηχανικών της Ford βρήκε την απάντηση, κάνοντας ένα σχετικό πείραμα.

Τα φύλλα μπορεί να είναι το αγαπημένο στοιχείο των φωτογράφων για να αποτυπώνουν με το φακό τους εντυπωσιακά φθινοπωρινά τοπία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις - όταν για παράδειγμα είναι βρεγμένα και σε πολλαπλά στρώματα - μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για τους οδηγούς. Πόσο όμως;

Η συλλογή δεδομένων για το χιόνι ήταν εύκολη για τους ανθρώπους της Ford κάνοντας δοκιμές με αυτοκίνητα σε χιονισμένες περιοχές της Σκανδιναβίας. Σε αντίθεση, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε διερευνηθεί η… ποσότητα της ολισθηρότητας που «κρύβει» για τους τροχούς ενός αυτοκίνητου ένα ή και περισσότερα στρώματα από φύλλα δέντρων. Έτσι, η ομάδα της Ford συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες φύλλων με τα οποία κάλυψε την πίστα δοκιμών της στο Βέλγιο. Μετά χρησιμοποίησε μία συσκευή δοκιμής πρόσφυσης που αναγνωρίζει πόσο ολισθηρές είναι οι επιφάνειες, ρολάροντας από πάνω τους.

Μετά τη δοκιμή, οι άνθρωποι της Ford διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φύλλα ήταν τόσο ολισθηρά όσο το χιόνι.

«Μπορεί το πείραμα να ήταν διασκεδαστικό αλλά το θέμα είναι σοβαρό,» δήλωσε ο Eddy Kasteel, μηχανικός εξέλιξης της Ford Ευρώπης. «Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι πρέπει να μειώνει ταχύτητα και να οδηγεί πιο προσεκτικά στο χιόνι. Αλλά πολύ λίγοι οδηγούμε με τη δέουσα προσοχή σε δρόμους καλυμμένους με φύλλα».

Η ολισθηρότητα μετριέται σε μονάδες «µ» Όσο πιο ολισθηρή είναι η επιφάνεια, τόσο μικρότερος ο αριθμός. Στις δοκιμές, και μάλιστα στα πιο ολισθηρά σημεία, τα φύλλα μετρήθηκαν σε ένα επίπεδο «μ» μεταξύ 0,3 και 0,4. Συνήθως, τα ίδια επίπεδα «µ» παρατηρούνται και στις χιονισμένες επιφάνειες

Οι ίδιοι μηχανικοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην εξέλιξη του Slippery Mode του νέου Ford Focus Wagon Active που θα ξεκινήσει να πωλείται από τις αρχές του επόμενου έτους. Σχεδιασμένο για να βελτιώνει την πρόσφυση σε επιφάνειες όπως το χιόνι και τα βρεγμένα φύλλα, το σύστημα κάνει ταχείες αναπροσαρμογές στα συστήματα ευστάθειας, στον κινητήρα και στον τρόπο λειτουργίας του ABS, προκειμένου να περιορίσει την ολίσθηση κατά την επιτάχυνση, αλλά και να βελτιώση τη σταθερότητα στις στροφές.

Δελτίο Τύπου

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου