top icon
Κόσμος

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα

Το μυστήριο πίσω από το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει την εξήγησή του.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες ουκ ολίγα βίντεο από την μαρινή Κίνα που δείχνουν χωράφια «καλυμμένα» με εκατοντάδες ή και χιλιάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, κυρίως EVs, κάνοντας τους θεατές να αναρωτιούνται πώς κατέληξαν αυτά τα οχήματα στοιβαγμένα στα υπαίθρια αυτά νεκροταφεία οχημάτων.

Το σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένοι χώροι… εγκατάλειψης δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες κινεζικές πόλεις ήδη από το 2019 φιλοξενώντας ένα μεγάλο αριθμό πανομοιότυπων και συχνά αρκετά σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων που είναι σταθμευμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα EVs παρουσιάζουν σημάδια εγκατάλειψης με φυτά να αναπτύσσονται γύρω τους και τόμους σκόνης να καλύπτουν τις συνήθως βαμμένες με λευκό χρώμα εξωτερικές τους επιφάνειες.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα συγκεκριμένα EVs;

Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο είναι απλή όσο και προφανής και σχετίζεται με τη θεαματική καθίζηση της πάλαι ποτέ ακμάζουσας αγοράς των υπηρεσιών car-sharing στην Κίνα, οι οποίες «γεννήθηκαν» κατά χιλιάδες την τελευταία δεκαετία, εκμεταλλευόμενες τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που περικόπηκαν το 2019.

Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη δωρεάν θέσεων στάθμευσης και η βελτιωμένη νεότερη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων που κατέστησε τα παλιά EVs ξεπερασμένα, ανάγκασε την πλειονότητα των φιλόδοξων startups σε χρεοκοπία.

Έτσι, τα αυτοκίνητα των νεοφυών αυτών εταιρειών μπήκαν οριστικά στο ράφι. Ή πιο σωστά, στο… χωράφι.

Ας ελπίσουμε ότι οι τοπικές αρχές θα βρουν τελικά μια νέα χρήση για τα παρατημένα αυτά EVs, πιθανώς επαναχρησιμοποιώντας τις μπαταρίες τους ή ανακυκλώνοντας τα πολύτιμα υλικά τους στην παραγωγή νέων οχημάτων. Σε έναν κόσμο που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή -και όχι μόνο- είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις όλους αυτούς τους πόρους να σπαταλούνται…

Κίνα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ