top icon
Κόσμος

Το νέο εργοστάσιο μπαταριών της CATL στην Ουγγαρία αλλάζει τα δεδομένα

Η κινεζική CATL, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μπαταριών στον κόσμο, ξεκινά την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου που θα προμηθεύει με μπαταρίες τις Mercedes, BMW, Stellantis και VW.

Η κινεζική CATL σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Ουγγαρία ένα εργοστάσιο μπαταριών συνολικού κόστους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συσσωρευτών ενέργειας για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο ετοιμάζεται να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.

Η CATL δήλωσε χθες ότι η κατασκευή του εργοστασίου των 100 GWh σε ετήσια βάση στην πόλη Debrecen της ανατολικής Ουγγαρίας, είναι η μεγαλύτερη επένδυσή της στο εξωτερικό, με τις εργασίες ανέγερσης να ξεκινούν φέτος μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων. Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, η ανέγερσή της μονάδας θα διαρκέσει περισσότερο από 64 μήνες.

Μόλις κατασκευαστεί, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στην Ευρώπη και το δεύτερο εργοστάσιο της CATL στην ευρύτερη περιοχή της γηραιάς ηπείρου μετά από εκείνο στην πόλη Erfurt της Γερμανίας, κατασκευάζοντας μπαταρίες για διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes, η BMW, η Stellantis και η VW.

Όπως είναι προφανές, η νέα αυτή μονάδα έρχεται εν μέσω των προσπαθειών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών να επιταχύνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα στις εγχώριες αγορές τους, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης για μπαταρίες από τοπικούς προμηθευτές.

CATL

Η VW, η Mercedes και η Tesla έχουν ανακοινώσει ή έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μεγάλα σχέδια επέκτασης στο συγκεκριμένο τομέα την Ευρώπη για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας στοιχεία και πρώτες ύλες και να υποστηρίξουν τις στρατηγικές τους για ηλεκτροκίνηση.

Η επένδυση της CATL θα σηματοδοτήσει «ένα τεράστιο άλμα στην παγκόσμια επέκταση της CATL», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Zeng Yuqun σε δήλωση την Παρασκευή. Η κινεζική εταιρεία προωθεί επίσης σχέδια για παραγωγή μπαταριών στη Βόρεια Αμερική έως το 2026, συμπεριλαμβανομένης της Ford, παρά τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Η επένδυση στην Ουγγαρία είναι επίσης καίριας σημασίας για τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία γίνεται σημαντικός κόμβος για ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, η πόλη του Debrecen φιλοξενεί ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει η BMW, ενώ η Audi έχει εδώ και πολλά χρόνια τη δική της μονάδα στο Gyor της δυτικής Ουγγαρίας – την ίδια στιγμή, η Mercedes έχει στις τάξεις ένα ακόμα εργοστάσιο στο Kecskemet, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η Mercedes ανακοίνωσε ήδη ότι θα είναι ο πρώτος συνεργάτης που θα λάβει στοιχεία μπαταρίας από το εργοστάσιο της CATL στην Ουγγαρία. «Αυτό το νέο, υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της CATL στην Ουγγαρία είναι ένα ακόμη ορόσημο για την επέκταση της παραγωγής EV μαζί με τους βασικούς μας συνεργάτες», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mercedes, Markus Schaefer.

Mercedes EQS SUV

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ