top icon
Κόσμος

1.000 χλμ. αυτονομίας για την μπαταρία της CATL – Πότε μπαίνει στην παραγωγή

Η κινεζική CATL υπόσχεται ότι η νέα της μπαταρία θα έχει ενεργειακή πυκνότητα 255 Wh/kg και ότι θα μπει λίαν συντόμως.

Η κινεζική Contemporary Amperex Technology Company Limited (CATL), ο μεγαλύτερος σήμερα κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα την έλευση ενός νέου συσσωρευτή για EV μαζικής παραγωγής που αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα των κυψελών σε σχέση με την συνηθισμένη.

Η νέα μπαταρία Qilin (ονομασία που προέρχεται από ένα πλάσμα της κινεζικής μυθολογίας), διαθέτει όχι μόνο μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, αλλά επιπλέον και πιο υψηλή ταχύτητα φόρτισης χωρίς παραχωρήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής στο πέρασμα του χρόνου.

Πο συγκεκριμένα, η ενεργειακή πυκνότητα της εν λόγω μπαταρίας είναι 255 Wh/kg, ενώ η φόρτισή της από το 10% έως το 80% της μέγιστης χωρητικότητάς της πραγματοποιείται σε μόλις 10 λεπτά (σε ταχυφορτιστή φυσικά). Όπως επίσης επισημαίνει η εταιρεία, «με την τοποθέτηση λειτουργικών τμημάτων υγρής ψύξης μεταξύ γειτονικών κυψελών, η πρωτοποριακή τεχνολογία ψύξης κυψελών μεγάλης επιφάνειας αυξάνει την περιοχή μεταφοράς θερμότητας κατά τέσσερις φορές, μειώνει τον χρόνο θερμικού ελέγχου στο μισό και υποστηρίζει την προθέρμανση της μπαταρίας μέσα σε 5 λεπτά».

Η CATL ισχυρίζεται επίσης ότι με αυτή τη νέα τεχνολογία μπαταριών, θα μπορεί να προσφέρει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μία αυτονομία με μία φόρτιση που θα φτάνει τα 1.000 χλμ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη κατά 13% ισχύ σε σχέση με εκείνη της μπαταρίας 4680 της που μόλις άρχισε να χρησιμοποιείται στο Model Y που κατασκευάζεται στο το νέο Gigafactory της αμερικανικής εταιρείας στο Τέξας των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η κινεζική επίσης BYD, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές CATL, έχει προ καιρού δηλώσει ότι θα ξεκινήσει και αυτή να προμηθεύει την Tesla με μπαταρίες.

Σε κάθε περίπτωση,, η CATL δηλώνει ότι αναμένει να διαθέσει την μπαταρία Qilin, γνωστή και ως CTP 3.0, κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Η CATL αποτελεί βασικό προμηθευτή πολλών ακόμα κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων των VW, BMW και Nio.

CATL

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ