top icon
Κόσμος

H μπαταρία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας της CATL είναι έτοιμη και για ηλεκτρικά αεροπλάνα

Η κινεζική CATL, ο Νο 1 κατασκευαστής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρουσίασε μια νέα μπαταρία με κορυφαία ενεργειακή πυκνότητα που απευθύνεται και στον τομέα των εναέριων μεταφορών.

Αν υπάρχει μια εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει κυριαρχήσει στον τομέα των μπαταριών, τότε αυτή δεν είναι άλλη από την κινεζική CATL, που γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός συσσωρευτών ενέργειας ανά την υφήλιο προμηθεύοντας μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τώρα, η εταιρεία επιχειρεί να επεκταθεί στον τομέα των αερομεταφορών αποκαλύπτοντας στην έκθεση Auto Shanghai 2023 μιας νέα μπαταρία με εντυπωσιακή ενεργειακή πυκνότητα, η οποία είναι σχεδιασμένη για χρήση σε ηλεκτρικά αεροπλάνα.

Η νέα μπαταρία «Condensed Battery», όπως την αποκαλεί η CATL, έχει ενεργειακή πυκνότητα 500 Wh/kg, αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνο των μπαταριών «4680» της Tesla, οι οποίες έχουν να επιδείξουν ενεργειακή πυκνότητα της τάξης των 270 Wh/kg. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι η συγκεκριμένη μπαταρία δεν είναι πρωτότυπη, καθώς η CATL δηλώνει ότι η «Condensed Battery» θα μπει στη μαζική παραγωγή αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Σύμφωνα με την CATL, η εντυπωσιακή αυτή ενεργειακή πυκνότητα επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού καινοτομιών στα υλικά καθόδου, ανόδου και διαχωριστή τα οποία εξασφαλίζουν εξαιρετική απόδοση φόρτισης και εκφόρτισης, ενώ υψηλές είναι οι δυνατότητές του και στον τομέα της ασφάλειας. Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρεις, για προφανείς ασφαλώς λόγους.

«Το λανσάρισμα αυτής της τεχνολογίας γκρεμίζει τα όρια που καιρό τώρα περιόριζαν την ανάπτυξη του τομέα των μπαταριών και θα ανοίξει ένα νέο δρόμο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με επίκεντρο το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και το μικρό βάρος. Επιπλέον, θα λανσάρουμε επίσης την έκδοση των Condensed Batteries για αυτοκίνητα, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε μαζική παραγωγή εντός του τρέχοντος έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κινέζος κατασκευαστής.

Στα πλαίσια των ανακοινώσεών της στην Auto Shangai 2023, η CATL ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε ένα εγχείρημα που αφορά την δημιουργία ενός «πολιτικού ηλεκτρικού αεροσκάφους», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον από τους συνεργάτες της. Η CATL αναμένεται να δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω project αργότερα μέσα στη χρονιά, παράλληλα με την πλήρη έναρξη παραγωγής της μπαταρίας «Condensed Battery».

CATL

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ