top icon
Κόσμος

Toyota: Φουλ επίθεση στα ηλεκτρικά με δύο νέα πρωτότυπα

Τα εικονιζόμενα ηλεκτρικά πρωτότυπα της Toyota θα μπουν στην παραγωγή το 2024, όπως επισήμως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας κατασκευαστής με αφορμή την αποκάλυψη των bZ Sport Crossover and bZ FlexSpace στη Σαγκάη.

Η Toyota αποκάλυψε σήμερα τα δύο νέα, αμιγώς ηλεκτρικά πρωτότυπα στην Auto Shanghai 2023, τα οποία θα ενταχθούν πολύ σύντομα στη σειρά μοντέλων bZ.

Ονομάζονται bZ Sport Crossover και bZ FlexSpace, και όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί τους, πρόκειται για κάτι περισσότερο από δύο απλές σχεδιαστικές σπουδές. Μάλιστα, η Toyota διαβεβαιώνει ότι αμφότερα θα ξεκινήσουν να παράγονται στην Κίνα το 2024 αποτελώντας μέρος των 10 νέων BEV οχημάτων που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να τοπιθετήσει στην αγορά μέχρι το 2026.

Το bZ Sport Crossover υιοθετεί ένα στυλ αμαξώματος που παραπέμπει τόσο σε SUV όσο και σε κουπέ «κουβαλώντας» ουκ ολίγα από τα διακριτικά σχεδιαστικά στοιχεία της σειράς bZ. Μοιάζει αρκετά, θα έλεγε κανείς, με το Toyota bZ Compact SUV Concept, αλλά δείχνει να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Η Toyota δηλώνει από τη μεριά της ότι το εν λόγω BEV έχει σχεδιαστεί με λειτουργίες «που παρέχουν έναν προσωπικό χώρο για τους νεότερους πελάτες της Generation Z».

Toyota bZ Sport Crossover

Το bZ Sport Crossover διαθέτει επίσης έξυπνες λειτουργίες που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται μετά την αγορά οχήματος – πιθανώς μέσω ενημερώσεων λογισμικού over-the-air – συμπεριλαμβανομένων συστημάτων όπως η υποστήριξη οδηγού και η αυτόματη στάθμευση.

Το μοντέλο εξελίσσεται από κοινού από την BYD Toyota EV Technology, μια κοινοπραξία μεταξύ της BYD και Toyota), την FAW Toyota Motor και την Toyota Motor Engineering & Manufacturing China (TMEC). Η έκδοση παραγωγής του μοντέλου είναι προγραμματισμένη να παράγεται και να πωλείται από την FAW Toyota Motor στην Κίνα.

Toyota bZ Sport Crossover

Το bZ FlexSpace Concept αποτελεί με τη σειρά του μια προεπισκόπηση ενός οικογενειακού ηλεκτρικού SUV με έμφαση στη χρηστικότητα. Η Toyota αναφέρει στις επίσημες ανακοινώσεις της ότι το concept του μοντέλου περιγράφεται από το σλόγκαν «Cozy Home», προσφέροντας χώρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οικογένειες με ασφάλεια και άνεση.

Το εν λόγω όχημα εξελίσσεται από κοινού από την Toyota, την Guangzhou Automobile Group (GAC), την GAC Toyota Motor και την TMEC, ενώ θα παράγεται και θα πωλείται από την GAC Toyota Motor.

Toyota bZ FlexSpace Concept

Ενώ τα δύο οχήματα φαίνονται σχεδόν έτοιμα για τη γραμμή παραγωγής, το εσωτερικό τους με το μινιμαλιστικό ταμπλό, τις μεγάλες κεντρικές οθόνες και τα… τιμόνια τύπου yoke φαίνονται ιδιαίτερα φουτουριστικά και μάλλον δεν θα τα δούμε να υιοθετούνται από τα μοντέλα παραγωγής.

Προς ώρας, η Toyota δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα μετάδοσης κίνησης και των δύο concept cars, ενώ καμία αναφορά δεν γίνεται αν τα εν λόγω BEV θα αποτελέσουν αποκλειστικό προνόμιο της κινεζικής αγοράς ή αν θα προσφέρονται και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής.

Toyota bZ FlexSpace Concept

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Toyota bZ Sport Crossover - Toyota bZ FlexSpace
  • Toyota bZ Sport Crossover
  • Toyota bZ FlexSpace Concept
  • Toyota bZ FlexSpace Concept
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ