Επικαιρότητα Κόσμος

VW Group: Εξωδικαστικός συμβιβασμός ύψους 96,5 εκ. $ στις ΗΠΑ

Το VW Group δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καταβάλει στις ΗΠΑ σε περίπου 98.000 ιδιοκτήτες βενζινοκίνητων μοντέλων του με χρονολογία κατασκευής από το 2013 έως και το 2017 το ποσό των 96,5 εκ. $ προκειμένου να διευθετηθούν αξιώσεις σχετικά με τις εσκεμμένα καλύτερες επιδόσεις των εν λόγω οχημάτων σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων στις πιστοποιημένες δοκιμές μέτρησής τους σε σχέση με τις πραγματικές.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. (Environmental Protection Agency-EPA) υποχρέωσε το VW Group να διορθώσει τις επίσημες τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων σε περισσότερα από 98.000 βενζινοκίνητα οχήματα του. Και όχι μόνο.

Όπως ανακοινώθηκε, η αναθεώρηση των παραπάνω στοιχείων είναι της τάξης του 1 μιλίου ανά γαλόνι (περίπου 0,4 χιλιόμετρα ανά λίτρο) και αφορούν σε μοντέλα των VW, Audi, Porsche και Bentley χρονολογίας 2013 έως και 2017.

Η EPA σε συνεργασία με την California Air Resources διαπίστωσαν ότι ένα λογισμικό στο σύστημα μετάδοσης των εν λόγω οχημάτων είχε ως αποτέλεσμα το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων να αλλάζει σχέσεις με τρόπο που να ευνοεί την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια των πιστοποιημένων εργαστηριακών δοκιμών, όχι όμως σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η VW συμφώνησε εξωδικαστικά να καταβάλει στους ιδιοκτήτες των 98.000 αυτών οχημάτων το ποσό των 96,5 εκ. δολαρίων, χωρίς την επιβολή προστίμου από τις αρμόδιες αρχές.

«Οι πελάτες θα λάβουν πληρωμές που κυμαίνονται από $ 5,40 έως $ 24,30 για κάθε μήνα που το αυτοκίνητο ανήκε στην κατοχή τους. Η συνολική αξία του συμβιβασμού, που υπόκειται στην έγκριση του δικαστηρίου, είναι περίπου 96,5 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η γερμανική εταιρεία._Χ.Α.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου