top icon
Κόσμος

Ξανά στο τραπέζι το σενάριο εισόδου της Porsche στις χρηματαγορές

Η VW εξακολουθεί να διερευνά μια πιθανή δημόσια προσφορά της πολυτελούς μάρκας Porsche ως έναν από τους τρόπους να χρηματοδοτήσει τη δαπανηρή στροφή της προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στο τραπέζι επανέρχονται τα σενάρια για μια πιθανή είσοδο της Porsche στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει για λογαριασμό του Γερμανού κατασκευαστή κεφάλαια ύψους έως και 90 δις ευρώ. Ωστόσο, εξαιτίας της… περίπλοκης δομής των μετόχων της, καμία οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Αναφερόμενη με σχετικό ρεπορτάζ της πρόσφατα, η γερμανική Handelsblatt ανέφερε ότι οι οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο μέτοχο της VW (λέγε με Porsche SE), σκέφτονται να πουλήσουν μέρος του μεριδίου τους στη μητρική εταιρεία του VW Group προκειμένου με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μεριδίου στην περίπτωση που η Porsche εισαχθεί στις διεθνείς χρηματαγορές.

Porsche Taycan GTS

Οι οικογένειες Porsche και Piech, οι οποίες κατέχουν το 31,4% των μετοχών της VW και το 53,3% των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της Porsche SE, θα μπορούσαν να πουλήσουν αρκετές μετοχές για να συγκεντρώσουν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, ακόμα και με την κίνηση αυτή, αμφότερες θα παραμείνουν ο μεγαλύτερος μέτοχος της VW, με μεγαλύτερο μερίδιο από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο κατέχει μερίδιο 11,8% και ποσοστό της τάξης του 20% ως προς τα δικαιώματα ψήφου.

Προς ώρας, η Porsche δεν επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ των Reuters και Handelsblatt χαρακτηρίζοντας τα ως «εικασίες».

Οι προνομιούχες μετοχές της VW, οι οποίες σημείωσαν σημαντική πτώση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των «power games» στην ηγεσία της μητρικής εταιρείας του VW Group, έκλεισαν χθες με άνοδο 8,6%, ενώ αύξηση της τάξης του 8,5% κατέγραψαν και εκείνες της Porsche.

Porsche 911 GT3 Touring

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ