top icon
Επικαιρότητα

XFR, η ταχύτερη Jaquar

Επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα 363.188 χλμ./ώρα η νέα XFR ξεπέρασε το ρεκόρ που κράταγε η XJ220 από το 1992.

Όπως όλα δείχνουν, η Jaquar έχει ζηλέψει κάτι από την αίγλη των BMW M5 και Mercedes E63 AMG. Εν μέσω δοκιμών εξέλιξης, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η XFR είναι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ, επιτυγχάνοντας τελική ταχύτητα 363,188 χ.α.ω. στο Βοnneville Salt Flats της Utah.
 
Μέχρι τώρα η ταχύτερη Jaquar ήταν η XJ220, που κατείχε το ρεκόρ τελικής ταχύτητας της εταιρίας με 350 χ.α.ω. από το 1992. Ήταν το γρηγορότερο αυτοκίνητο παραγωγής μέχρι το 1994 όπου εμφανίστηκε η McLaren των 386 χ.α.ω.
 
Αναφορικά με την υπετροφοδοτούμενη έκδοση της XF, εφοδιάζεται με το ολοκαίνουριο μηχανικό σύνολο τρίτης γενιάς AJ-V8, συνολικής απόδοσης 510 ίππων. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου ρεκόρ, πίσω από το τιμόνι της βρέθηκε ο ο Πολ Τζεντιλότσι, ιδιοκτήτης της Roketsports Racing, ο οποίος μετρά πέντε νίκες στο Trans Am Series, με ΧΚR, από το 2001 μέχρι και το 2006.
 
Με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ταχύτητας έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στο αεροδυναμικό πακέτο αλλά και στον τομέα ασφάλειας. Αυξήθηκε η ιπποδύναμη με την αλλαγή χαρτογράφησης του εγκεφάλου, έγιναν επεμβάσεις στα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ υπήρξε αναβάθμιση του υπερσυμπιεστή. Το εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, πάντως, οι σχέσεις μετάδοσης και ο κινητήρας παρέμειναν ίδια.
 
Ο 5λιτρος κινητήρας AJ-V8 είναι εντελώς νέος και αποδίδει 510 ίππους, με ροπή που αγγίζει 625 Nm. Η ΧFR χρειάζεται για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα μόλις 4.7 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα, ωστόσο, του αυτοκινήτου παραγωγής δεν θα ξεπερνά τα 250 χλμ. _Β.Χ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ