top icon
Επικαιρότητα

Κούβα: Απελευθερώνεται η αγορά αυτοκινήτου

Για πρώτη φορά από το 1959 οι Κουβανοί αποκτούν το δικαίωμα να αγοράσουν νέο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο χωρίς να είναι αναγκαστική η χορήγηση αδείας από το κράτος.

Από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να αρχίσουμε να ξεχνάμε ό,τι είχαμε δει ή ακούσει για τους δρόμους της Αβάνας, οι οποίοι ήταν εξ ανάγκης ένα ζωντανό μουσείο του αυτοκινήτου, αφού δεν υπήρχε ελεύθερη αγορά. Σε ολόκληρη τη χώρα κυκλοφορούν περίπου 60.000 αμερικανικά μοντέλα της δεκαετίας του ’50, καθώς επίσης και 60.000 τετράτροχα σοβιετικής προέλευσης, από την εποχή του αυτοαποκαλούμενου ως υπαρκτού. Υπάρχουν επίσης αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα, κυρίως ασιατικής προέλευσης, που εισάγονταν από το κράτος.

Η απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτων συμπεριλαμβάνεται τις περίπου 300 μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ραούλ Κάστρο, οικοδομώντας τη μετά Φιντέλ εποχή. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Κουβανοί μπορούσαν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μεταξύ τους, έπρεπε όμως να ζητούν την άδεια του κράτους προκειμένου να αγοράσουν ένα σχετικά καινούριο μοντέλο από κρατική εταιρία ενοικίασης. Όπως αναφέρει η επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, ύστερα από την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «η αγορά νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βαν, μικρών φορτηγών και μίνι μπας απελευθερώνετα» για Κουβανούς, αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας, εταιρίες και διπλωμάτες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ