top icon
Επικαιρότητα

Magneto, το πρώτο ηλεκτρικό Jeep (+video)

Κάτω από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, το Magneto, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Jeep, κρύβει μια εξίσου εντυπωσιακή ιστορία τεχνολογικής καινοτομίας, με επιλογές που εκπλήσσουν, αλλά ταιριάζουν απόλυτα στον αυθεντικό χαρακτήρα Jeep, όπως το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Η πρόσφατη αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού πρωτοτύπου, μαζί με μια σειρά concept κατασκευών, εντυπωσίασε δημιουργώντας ταυτόχρονα μία σειρά ερωτηματικών για τις επιλογές των μηχανικών της θρυλικής Αμερικανικής μάρκας. Αν μη τι άλλο, ο εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, όμως η Jeep – όπως έχει ήδη αποδείξει με τα Plug-in Hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe – ακολουθεί το δικό της δρόμο, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών κινητήρων, χωρίς όμως να χάνει στο ελάχιστο τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

 Το αμιγώς ηλεκτρικό Jeep Wrangler Magneto βασίζεται σε ένα 3θυρο Wrangler Rubicon, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επικεφαλής σχεδιασμού της μάρκας στη Β. Αμερική, κ. Mark Allen, δημιουργήθηκε για να δουν πως θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες ένα Jeep χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Κάτω από το καπό θέση πήρε ένας νέος ηλεκτροκινητήρας που δημιουργήθηκε ειδικά για το Magneto, ο οποίος λειτουργεί στις 6.000 σ.α.λ. Η απόδοση του είναι αντίστοιχη με τον V6 βενζινοκινητήρα Pentastar των 3,6 λίτρων, με 285 ίππους και 370 Nm ροπής. Βέβαια σε σχέση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο ηλεκτροκινητήρας του Magneto έχει διαθέσιμη το σύνολο της ροπής από στάση, εκτοξεύοντας – εντελώς αθόρυβα- το πρωτότυπο μέχρι τα 100χλμ./ώρα σε μόλις 6,8 δλ., με μηδενικούς ρύπους.     

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι η επιλογή ο κινητήρας να συνδυαστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά ασύνηθες στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι ότι οι μηχανικοί της Jeep αποφάσισαν να συνδυάσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης. Έτσι από την μία πλευρά υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας με άφθονη ροπή και άμεση απόκριση ανεξάρτητα από την ταχύτητα του οχήματος και από την άλλη η δυνατότητα ο οδηγός να επιλέγει τη σχέση που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες που οδηγεί.

Jeep Magneto

Επίσης, σε αντίθεση με την περίπτωση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οδηγός ανεξάρτητα από την επιλογή σχέσης δεν έχει φόβο να «σβήσει» ο κινητήρας σε περίπτωση λάθος επιλογής ταχύτητας ή λάθος χρήσης του συμπλέκτη. Με αυτό τον τρόπο το Magneto προσφέρει τις δυνατότητες επιλογών ενός μηχανικού κιβωτίου, με την ευκολία χρήσης και την άνεση που προσφέρει ένα αυτόματο.

Για την τροφοδοσία με ρεύμα του κινητήρα τοποθετήθηκαν 4 συστοιχίες μπαταριών λιθίου συνολικής χωρητικότητας 70 kWh. Το κύκλωμα λειτουργεί στα 800V τάσης, δηλαδή στην διπλάσια τάση σε σχέση με το Plug-in Hybrid Jeep Wrangler 4xe. Η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης των μπαταριών επέτρεψε την ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ των εμπρός και πίσω αξόνων και παράλληλα τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου βάρους σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη συμβατικά έκδοση. Η πρώτη συστοιχία κατέλαβε το χώρο του ρεζερβουάρ καυσίμου, η δεύτερη τοποθετήθηκε μπροστά από την πρώτη, η τρίτη εμπρός στο χώρο του κινητήρα και η τέταρτη στο πίσω μέρος του οχήματος, εκεί που κανονικά κανείς θα έβρισκε το τελικό τμήμα της εξάτμισης.

Το Magneto διαθέτει και δύο μπαταρίες 12V, με την πρώτη να τροφοδοτεί συστήματα όπως το ραδιόφωνο και τα φώτα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί σαν εφεδρική μονάδα, αλλά και για την τροφοδοσία του «εργάτη», ένα ηλεκτρικό στοιχείο στο οποίο βασίζονται και τα βενζινοκίνητα Wrangler. Τέλος το σύστημα κλιματισμού ισχύος 10 kW, εξασφαλίζει ότι οι επιβάτες θα είναι άνετοι σε όλες τις συνθήκες παρά την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το ανοικτό αμάξωμα.

Όπως θα περίμενε κανείς σε ένα Jeep Wrangler, τα μηχανικά μέρη του Magneto είναι προστατευμένα και πλήρως αδιάβροχα, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο να μπορεί με άνεση να περάσει από υδάτινα κολλήματα βάθους 76εκ. Τα προστατευτικά στο πάτωμα σε συνδυασμό με το κιτ αύξησης της απόστασης από το έδαφος κατά 5εκ. δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις ικανότητες αυτού του διαφορετικού, φιλικού προς το περιβάλλον, εντελώς αθόρυβου, αλλά 100% αυθεντικού Jeep.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ