top icon
Επικαιρότητα

Οι χρονολογίες-ορόσημο στη «σχέση» GM και Opel

Ας δούμε ποιες ήταν οι πιο χαρακτηριστικές «στιγμές» στην κοινή πορεία των δύο εταιρειών από το 1929 έως και σήμερα.

-Το 1929 η αμερικανική General Motors αποκτά τον πλήρη έλεγχο της γερμανικής Opel, μιας εταιρείας που είχε ανακηρυχτεί την περασμένη κιόλας χρονιά ως ο Νο1 Γερμανός κατασκευαστής οχημάτων στην εγχώρια αγορά αποσπώντας μάλιστα μερίδιο της τάξης του 38%.

– Το 1962, η Opel κατασκευάζει δικό της εργοστάσιο στο Bochum και αμέσως μετά στο Kaiserslautern και στο Eisenach.

– Το 1999, το ευρωπαϊκό παρακλάδι της General Motors καταγράφει την πρώτη σημαντική κερδοφορία του.

– Το 2004, ωστόσο, η General Motors ανακοινώνει πως θα περικόψει στην Ευρώπη περί τις 12.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι μισές ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την Opel.

– Τα προβλήματα διογκώνονται το Νοέμβριο του 2008, όταν η General Motors αρχίζει να αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ρευστότητας. Η Opel ζητά αμέσως τη χορήγηση «υποστηρικτικών» δανείων από τη γερμανική κυβέρνηση.

– Το Φεβρουάριο του 2009, η General Motors παρουσιάζει στην αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, τόσο για την ίδια, όσο και για την Opel. Την ίδια στιγμή, η μητρική εταιρεία ανακοινώνει επιπλέον περικοπές στη γηραιά ήπειρο ύψους 1,2 δις δολαρίων.

– Τον Ιούνιο του 2009, η General Motors βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της χρεοκοπίας.

– Τον Ιούλιο του 2009, η αμερικανική κυβέρνηση σώζει την αμερικάνικη εταιρεία με την ίδια την πολιτεία να αποκτά τον έλεγχο του ομίλου.

– Το Σεπτέμβριο του 2009, η General Motors εγκρίνει την πώληση του 55% της Opel στους Καναδούς της Magna International Inc., απόφαση όμως που αναστέλλεται ένα μόλις μήνα μετά.

– Το Φεβρουάριο του 2010, η General Motors ζητά από την κυβέρνηση της Γερμανίας βοήθεια ύψους 1,5 δις ευρώ για την «ανοικοδόμηση» της Opel. Την ίδια στιγμή, περικόπτονται περί τις 4.000 θέσεις εργασίας.

– Το Μάρτιο του 2010, η General Motors ανακοινώνει πως θα τριπλασιάσει τη χρηματοδότησή της προς την Opel ακυρώνοντας συγχρόνως την αίτηση οικονομικής συνδρομής από τη γερμανική κυβέρνηση.

– Τον Απρίλιο του 2010, η General Motors ανακοινώνει πως θα κλείσει το εργοστάσιο της Opel στην Antwerp του Βελγίου έως τα τέλη της χρονιάς.

– Το 2012, η General Motors ανακοινώνει ένα 10ετες πλάνο ανασυγκρότησης της Opel, στο οποίο περιλαμβάνονταν η παρουσίαση 23 νέων ή ανανεωμένων μοντέλων έως το 2016.

– Εν τω μεταξύ, το Φεβρουάριο του 2012, η General Motors αποκτά το 7% των μετοχών της γαλλικής PSA.

– Το Μάρτιο του 2013, ο Karl-Thomas Neumann διορίζεται Πρόεδρος της General Motors Europe.

– Το Δεκέμβριο του 2013, η General Motors ανακοινώνει πως σκοπεύει να αποσύρει έως τα τέλη του 2015 από την Ευρώπη την Chevrolet σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει την προσοχή της στην Opel.

– Τον Ιούνιο του 2014, η General Motors ανανέωνε το αναπτυξιακό πλάνο της στη γηραιά ήπειρο διεκδικώντας με αρωγό την Opel μερίδιο αγοράς της τάξης του 8%. Το πρόγραμμα που εκπονήθηκε περιελάμβανε την παρουσίαση 27 νέων μοντέλων έως το 2018.

– Το Μάρτιο του 2015, οι αμερικανοί δήλωσαν πως θα αποσύρουν την Opel από την αγορά της Ρωσίας.

– Τον Ιούλιο του 2016, η General Motors ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε περικοπές ύψους 400 εκ. δολαρίων στη Vauxhall υπό την απειλή εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

– Το Φεβρουάριο του 2017, αποκαλύπτεται πως η General Motors βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσει για την πώληση της Opel στο γκρουπ PSA.

– Στις 6 Μαρτίου του 2017, ανακοινώνεται και επίσημα η εξαγορά της Opel από το γκρουπ PSA._X.A.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ