top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για τα νέα M Performance Automobiles μοντέλα της BMW!

Η BMW παρουσιάζει σήμερα τα τέσσερα πρώτα μοντέλα της νέας οικογένειας M Performance Automobiles. Κοινός παρανομαστής τους; Ο 3λιτρος κινητήρας ντίζελ των 381 ίππων!

Η BMW παρουσιάζει σήμερα τα τέσσερα πρώτα μοντέλα της νέας οικογένειας M Performance Automobiles. Κοινός παρανομαστής τους; Ο 3λιτρος κινητήρας ντίζελ των 381 ίππων!

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει με πρόσφατη ανάρτησή μας, η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα νέο sub-brand, μια νέα υπο-μάρκα δηλαδή, που επισήμως θα φέρει την ονομασία «M Performance Automobiles». Όπερ και εγένετο! Σημείο αναφοράς των τεσσάρων –προς το παρόν- διαθέσιμων μοντέλων, τα οποία θα τοποθετούνται στη γκάμα της BMW αμέσως πριν τις κορυφαίες βενζινοκίνητες εκδόσεις της «κανονικής» σειράς μοντέλων Μ, είναι ένας εντυπωσιακός σε προδιαγραφές και απόδοση 3λιτρος πετρελαιοκινητήρας, ο οποίος για πρώτη φορά υιοθετεί τη λύση των τριών υπερτροφοδοτών, αποδίδοντας 381 ίππους στις 4.000 έως και τις 4.400 σ.α.λ. (η ειδική ισχύς του, με άλλα λόγια, φτάνει τους 127 ίππους/λίτρο!), αλλά και την εντυπωσιακή τιμή ροπής των 740 Nm από τις 2.000 έως και τις 3.000 σ.α.λ. Στον τομέα των τεχνολογικών επιτευγμάτων του, ο εν σειρά 6κύλινδρος αυτός κινητήρας ξεχωρίζουν τόσο το ιδιαίτερα υψηλό για κινητήρα ντίζελ όριο περιστροφής (5.400 σ.α.λ.!), όσο και για το εξελιγμένο σύστημα άμεσου ψεκασμού της πρόσφατης γενιάς common rail, που διαθέτει νέους, πιεζοηλεκτρικού τύπου εγχυτήρες που λειτουργούν με μέγιστη πίεση 2.200 bar.

Ο εν λόγω κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά τόσο με το γνωστό αυτόματο και 8τάχυτο για την περίσταση κιβώτιο ταχυτήτων των Βαυαρών, όσο και με το επίσης γνώριμο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης της εταιρείας, το οποίο διαθέτει τη δική του ξεχωριστή ρύθμιση, η οποία ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα του εκάστοτε μοντέλου στο οποίο και «φοριέται». Μέχρι στιγμής, η νεοσυσταθείσα γκάμα της M Performance Automobiles, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει το επίσημο δημόσιο ντεμπούτο της σε ενάμιση μήνα από σήμερα, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, περιλαμβάνει τα εξής μοντέλα: M550d xDrive Sedan, M550d xDrive Touring, X5 M50d και X6 M50d.

Ξεκινώντας από τα δύο «5αρες», η γερμανική εταιρεία ανακοινώνει μέσω των επίσημων δελτίων τύπου που εξέδωσε σήμερα πως το καθιερωμένο… σπριντ από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 4,7 και 4,9 δλ. (Sedan και Touring αντίστοιχα) όταν την ίδια στιγμή η μέσες απαιτήσεις σε καύσιμο δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο και κατʼ αντιστοιχία στα 6,3 και 6,4 λιτ./100 χλμ. επιπρόσθετα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονται στα 165 και 169 gr για κάθε χιλιόμετρο κίνησης. Από εκεί και πέρα, η πλέον οικογενειακή παραλλαγή ανάμεσα στις δύο διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό μια αποτελεσματική πίσω αερανάρτηση αλλά και σύστημα που αυτό-ρυθμίζει το ύψος του αμαξώματος ανεξάρτητα από το εκάστοτε φορτίο, ενώ, όπως συμβαίνει και με την 4θυρη M550d xDrive, είναι εφοδιασμένη με το σύστημα Driving Experience Control, που περιλαμβάνει τη ρύθμιση Eco Pro.

Σε ότι αφορά τις X5 M50d και X6 M50d, η BMW ανακοινώνει πως η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, παρά το αυξημένο τους βάρος, ολοκληρώνεται σε μόλις 5,4 και 5,3 δλ. με τις μέσες απαιτήσεις τους σε καύσιμο να μην υπερβαίνουν τα 7,5 και 7,7 λιτ./100 χλμ. Αντίστοιχα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάνουν τα 199 και 204 gr ανά χιλιόμετρο. Σε κάθε περίπτωση και στα τέσσερα ειδικά αυτά μοντέλα της BMW, η τελική ταχύτητα, ως είθισται, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Ομοίως και τα τέσσερα μοντέλα διαθέτουν… ιδιαίτερα εξωτερικά γνωρίσματα, με σπορτίφ ασφαλώς επιρροές (αν και εμφανώς πιο ήπιες και συγκρατημένες σε σχέση με εκείνες των κανονικών Μ), ευμεγέθεις τροχούς 19 ή και 20 ιντσών για τις «τζιποειδείς» εκδοχές της οικογένειας, αλλά και σπορ ρυθμίσεις στην ανάρτηση, που εγγυώνται έντονες συγκινήσεις πίσω από το τιμόνι. Ανάλογα θελκτική και σπορτίφ είναι και η εικόνα στο εσωτερικό τους, με το δέρμα ή το συνδυασμό δέρματος και Alcantara στα καθίσματα, στο τιμόνι και στο εσωτερικό τμήμα των θυρών, τα λογότυπα «Μ» αλλά και το «γυμνό» μέταλλο σε ουκ ολίγα σημεία τις καμπίνας, να δίνουν, σε συνδυασμό με το υπερπλήρες σε κάθε περίπτωση επίπεδο εξοπλισμού, το στίγμα των προθέσεων των τεσσάρων μοντέλων. Η λίστα των στοιχείων εξοπλισμού είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς ανάμεσα στα βασικά ή και προαιρετικά αξεσουάρ των τεσσάρων M Performance Automobiles περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα κάττωθι: Head-UpDisplay, Adaptive Headlights, High-BeamAssistant, BMWNight Vision με σύστημα αναγνώρισης πεζού (M550d xDrive), ActiveCruise Control με λειτουργία Stop & Go, LaneChange Warning System (M550d xDrive), LaneDeparture Warning System (M550d xDrive), κάμερα οπισθοπορείας (X5 M50d, BMWX6 M50d) και Speed Limit Info.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ