top icon
Επικαιρότητα

Safe Water Sports και η ασφάλεια των παιδιών στο νερό

Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safe Water Sports και η ασφάλεια των παιδιών στο νερό», που συνδιοργάνωσαν ο οργανισμός «Safe Water Sports» και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safe Water Sports και η ασφάλεια των παιδιών στο νερό», που συνδιοργάνωσαν ο οργανισμός «Safe Water Sports» και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τμήμα ενός εκτεταμένου προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών σε σχολεία της χώρας που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας στο νερό και την πρόληψη ατυχημάτων σε δραστηριότητες, αθλητικές ή ψυχαγωγικές, στο νερό. Αφορμή για την εθελοντική πρωτοβουλία ήταν ένα θανάσιμο ατύχημα, στο οποίο ένα δεκάχρονο παιδί έχασε τη ζωή του κάνοντας ένα θαλάσσιο σπορ. Από τότε, ο πατέρας του και Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού αυτού σωματείου Παναγιώτης–Μιχαήλ Πασχαλάκης, αφιέρωσε την ζωή του στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα που σχετίζονται με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό και τη θάλασσα, με έμφαση στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων. Επίσης, στην υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα, καθώς και στην εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται μαζί της.


Ενδιαφέρουσες διευθύνσεις: http://www.4troxoi.gr/epikairotita/ellada/safe-water-sports-asfaleia-stoys-thalassioys-dromoys, www.safewatersports.gr


Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την εδώ παρουσία μου, θέλω να εξάρω την μεγάλη σημασία αυτής της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνουν ο «Οργανισμός Safe Water Sports» και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Safe Water Sports και η ασφάλεια των παιδιών στο νερό». Το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα συνιστά μιαν ακόμη σημαντική συνεισφορά του «Οργανισμού Safe Water Sports», η οποία αποκτά τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις, όσον απευθύνεται κατ’ εξοχήν στα παιδιά και στην εκπαίδευση και εξοικείωσή τους με το υγρό στοιχείο εν γένει, συνακόλουθα δε με την άθληση και ψυχαγωγία των παιδιών μέσα στο υδάτινο περιβάλλον. Αποδέκτες του ως άνω Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι, βεβαίως, εκτός από το Κράτος και το Κοινωνικό σύνολο, ιδίως οι Γονείς και το Σχολείο. Δοθέντος ότι, αυτονοήτως, μια τέτοια εκπαίδευση είναι αποτελεσματική μόνον όταν παρέχεται στους αποδέκτες της «εξ απαλών ονύχων».

Αν αναλογισθούμε ότι για εμάς, τους Έλληνες, η θάλασσα είναι οιονεί «φυσικός μας χώρος», τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ευχερώς πόση σημασία έχει για το παιδί και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ή άθλησή του και η ψυχαγωγία του μέσω του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γενικότερα δε μέσω του υγρού στοιχείου. Ποιος, άραγε, μπορεί ν’ αμφισβητήσει το ότι οι θάλασσές μας μας διδάσκουν, με τον δικό τους τρόπο, την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, ενώ μας τονώνουν εμβληματικώς τα αισθήματα του μέτρου και της ελευθερίας και μας ενισχύουν στο δρόμο της δημιουργίας;

Τέλος, δεν μπορώ παρά να υπενθυμίσω πόσο τέτοιες πρωτοβουλίες, προερχόμενες από εμπνευσμένους φορείς -και μάλιστα μη κερδοσκοπικούς- του ιδιωτικού τομέα, όπως ο «Οργανισμός SafeWaterSports», βοηθούν, ιδίως σε κρίσιμους και χαλεπούς για την Κοινωνία καιρούς όπως οι σημερινοί, το Κράτος στην εκπλήρωση της αποστολής του για την προστασία της παιδικής ηλικίας, κατά την διάταξη του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ