top icon
Επικαιρότητα

Σκέψεις για «spin-off» των Alfa Romeo και Maserati από την FCA

H Fiat Chrysler Automobiles, με μαέστρο –ποιον άλλο;- τον Sergio Marchionne, φέρεται να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιήσει τις Alfa Romeο και Maserati επικεντρώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε πιο «μαζικές» κατηγορίες οχημάτων.

Το εγχείρημα, για όσους συντονισμένους με τα πρόσφατα επιχειρηματικά δρώμενα στο χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν είναι νέο, μιας και η FCA, με πρωτοβουλία του Sergio Marchionne και την καθοδήγηση των μελών της οικογένειας Ανιέλι, προέβη το 2015 στο spin-off, ή αλλιώς, στην ανεξαρτητοποίηση της Ferrari, που πλέον αποτελεί μια αυτόνομη και εισηγμένη στις διεθνείς χρηματαγορές εταιρεία, η οποία, σε δύο μόλις χρόνια, έχει καταφέρει να διπλασιάσει τη χρηματιστηριακή της αξία. Για του λόγου το αληθές αρκεί να θυμίσουμε πως στις 4 Ιανουαρίου του 2016 η τιμή κάθε μετοχής της Ferrari στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ήταν τα 60 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή, μετά και τη χθεσινή της διαπραγμάτευσή της στις διεθνείς αγοράς, τα 116 δολάρια ανά τεμάχιο. Κάτι που, αν μη τι άλλο, εκτιμάται δεόντως από τους μετόχους της.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι ιθύνοντες της FCA σκέφτονται να εφαρμόσουν το ίδιο ακριβώς επιχειρηματικό… δόγμα όχι μόνο στην περίπτωση των Alfa Romeo και Maserati, αλλά και σε εκείνη θυγατρικών τους εταιρειών, όπως οι Magneti Marelli, Teksid και Comau. Στόχος του όλου εγχειρήματος, πέρα ασφαλώς από την αύξηση της χρηματηστηριακής αξίας των δύο εταιρειών και την περεταίρω… ικανοποίηση των μετόχων τους, είναι να δημιουργηθεί ένας πιο «ευέλικτος» όμιλος που θα μπορεί να καταστεί πιο θελκτικός για συγχωνεύσεις και συνεργασίες με δεδομένο τον πιο «μαζικό» χαρακτήρα των εταιρειών που στο εξής θα τον απαρτίζουν.

Ειδικοί αναλυτές της αγοράς εκτιμούν αυτή τη στιγμή πως η συνολική αξία των Alfa Romeo και Maserati ανέρχεται στα 8,3 δις δολάρια. Ποσό που κάλλιστα μπορεί να διπλασιαστεί στην περίπτωση που το φημολογούμενο spin-off τους επισημοποιηθεί. Πότε θα συμβεί αυτό; Σίγουρα, όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2018, όταν και ο ιταλο-καναδός μάναντζερ της FCA ανακοινώσει το νέο 5ατές αναπτυξιακό της πλάνο.

Για πολλά πράγματα μπορεί κανείς να επικρίνει σήμερα τον Sergio Marchionne, σίγουρα, όμως, όχι για την έλλειψη αντίληψης και κατανόησης του σύγχρονου επιχειρείν. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν μάνατζερ που ξέρει πολύ καλά τον τρόπο να «πολλαπλασιάζει» την αξία των εταιρειών που διοικεί  -για λογαριασμό των μετόχων τους φυσικά. Κάτι που απεδείχθη περίτρανα με τη Ferrari και μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί, υπό διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις, στο εγγύς μέλλον και με τις Alfa Romeo και Maserati._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ