top icon
Επικαιρότητα

Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με σημαντικές αλλαγές και αυσστηρές ποινές για τις παραβάσεις που κρίνονται σοβαρές.

 

Καταρχήν, προβλέπεται μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, όμως θα υπάρχει προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Χρήση κινητού, απουσία κράνους και αγνόηση ζώνης ασφαλείας, όπως και στάθμευση σε ράμπες και η αυθαίρετη χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκες θα αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο αυστηρά. Επιπλέον, οι παραβιάσεις θα κατηγοριοποιούνται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Κατόπιν, ακολουθεί το αντίστοιχο πρόστιμο, που θα είναι επίσης υψηλό για όποιον ακούει πολύ δυνατά μουσική στο αυτοκίνητο και για όποιον επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά (και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για δύο μήνες). Από τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια μένει έξω μια σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Σε αυτές τις συμπεριφορές προβλέπονται διοικητικά μέτρα, όπως η αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες. Σχετικά με τα αυτοκίνητα ταξί, το νομοσχέδιο εναρμονίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεχόμενο ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ οι διατάξεις του δείχνουν ότι θέλει να ρυθμίσει μια και καλή τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί. Έτσι λοιπόν οι εταιρείες διαμεσολάβησης πρέπει τώρα να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν τον νόμιμο εκπρόσωπό τους στη χώρα μας.


Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κάθε πινακίδα που θα αφαιρείται θα καταχωρείται ηλεκτρονικά στο αρχείο, όπου θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων. Για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που βρίσκονται σε ακινησία, μετά την παρέλευση δύο χρόνων η αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα προχωρά στην καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους (οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παρέχουν βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων, αν το ζητήσει με αίτησή του ο νόμιμος κάτοχος.


Με βάση το άρθρο 31 του νέου νομοσχεδίου, οι τετράτροχες μοτοσικλέτες (γουρούνες) με κινητήρες μέχρι 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφάλτινους δρόμους, θα μπορούν όμως να τους διασχίζουν κάθετα. Επιπλέον, αν νοικιαστεί «γουρούνα» σε άτομο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στον οδηγό και 1.000 ευρώ στην επιχείρηση που του το νοίκιασε. Στην υποτροπή, το πρόστιμο διπλασιάζεται και κατάσχεται η «γουρούνα».


Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ