top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ξέχασα το δίπλωμα οδήγησης στο σπίτι – Θα πληρώσω πρόστιμο;

Ο καθένας μπορεί να ξεχάσει το δίπλωμα οδήγησης στο σπίτι. Το θέμα είναι τι γίνεται αν σε εντοπίσει η αστυνομία και πόσο είναι το πρόστιμο.

Το δίπλωμα οδήγησης, μαζί με την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια, είναι από τα βασικά έγγραφα που πρέπει να σε συνοδεύουν πάντοτε με το αυτοκίνητο. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο, το δίπλωμα συνήθως το κουβαλάμε στο πορτοφόλι, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να το ξεχνάμε στο σπίτι ή στην εργασία.

Σε περίπτωση που το ξεχάσεις, αλλά το έχεις κατεβάσει στο κινητό σου τηλέφωνο μέσω της σχετικής εφαρμογής gov.gr wallet, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο.

δίπλωμα

Ανάλογα με την περίπτωση, το πρόστιμο ξεκινά απο τα 100 € και μπορεί να φτάσει έως τα 600 €. Αυτό συμβαίνει, διότι, οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αξιολογούνται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας (χαμηλός, μεσαίος, υψηλός βαθμός επικινδυνότητας). Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, ορίζονται τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές για οδήγηση χωρίς δίπλωμα (ή για άλλη παράβαση).

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη λοιπόν για τις κατηγορίες προστίμων, είναι ότι το τελικό βάρος πέφτει στον δείκτη επικινδυνότητας. Αν σου κάνουν έλεγχο και βρεθεί κάποια παράβαση, το πρόστιμο μπορεί να είναι:

  • Πρόστιμο έως 100 € για Χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 300 € για Μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 600 € για Υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.

Το πιο πιθανό αν δεν έχεις το δίπλωμα οδήγησης μαζί σου, επειδή το ξέχασες, είναι ότι η παράβαση θα κριθεί χαμηλής επικινδυνότητας και θα βεβαιωθεί πρόστιμο 100 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ