top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τα 5 χαρτιά που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου – Αυτά ζητάει η αστυνομία σε έλεγχο

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σε σταματήσει και να σου κάνει έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή. Οπότε, πρέπει να έχεις πάντοτε πάνω σου αυτά τα χαρτιά

Καθημερινά στην ελληνική επικράτεια η αστυνομία πραγματοποιεί χιλιάδες ελέγχους. Για παράδειγμα, το διάστημα από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023, έγιναν 106.040 τροχονομικοί έλεγχοι.

αστυνομία

Η αστυνομία μπορεί να κάνει έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις. Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πάνω τους ορισμένα βασικά έγγραφα και συγκεκριμένα τα εξής 5:

1) Δίπλωμα οδήγησης

Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο είναι η άδειας οδήγησης. Αν δεν την έχεις μαζί σου ή δεν είναι σε ισχύ, επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο.

2) Άδεια κυκλοφορίας οχήματος

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα έγγραφα. Η άδεια κυκλοφορίας οχήματος απαιτείται να βρίσκεται πάντοτε στο αυτοκίνητο, αφού αναγράφει όλες τις πληροφορίες για το όχημα σου.

3) Ασφαλιστήριο

Χωρίς την ασφάλεια αυτοκινήτου απαγορεύεται να κυκλοφορείς. Πολλοί οδηγοί την έχουν σε ψηφιακή μορφή, αλλά για να αποφύγεις τυχόν ταλαιπωρία, αν για παράδειγμα δεν την βρίσκεις στο κινητό σου τηλέφωνο, καλό είναι να έχεις αποθηκεύσει το έντυπο έγγραφο στο ντουλαπάκι του συνοδηγού.

4) ΚΤΕΟ

Πρόκειται για το αποδεικτικό πως αναγράφει ότι το όχημα σου πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και έχει λάβει πιστοποίηση για την κυκλοφορία στον δρόμο. Είναι σημαντικό να είναι θεωρημένο, καθώς ο αστυνομικός έλεγχος μπορεί εύκολα να βεβαιώσει κλήση.

5) Ταυτότητα

Η ταυτότητα είναι ένα από τα έγγραφα που ζητείται κατά τον αστυνομικό έλεγχο. Μπορείς να την έχεις είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε ψηφιακή. Πάντοτε, πρέπει να την κουβαλάς μαζί σου, αφού μέσω αυτής γίνεται ταυτοποίηση προσώπου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ