top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Θάνος Αθανάσουλας

Η αγάπη του για την αυτοκίνηση, τον οδήγησε στο απαιτητικό περιβάλλον της McLaren Automotive, και στη συνέχεια της Gordon Murray Automotive. 

Από τις περιπτώσεις ανθρώπων που η σχέση με τη μηχανολογία ήρθε σχεδόν… μοιραία, ο Θάνος Αθανάσουλας εξοικειώθηκε από μικρή ηλικία με τα «μαστορέματα», καθώς ο πατέρας του, Σταμάτης, και ο θείος του Ηλίας συμμετείχαν σε αγώνες αυτοκινήτου.

Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού, αποφάσισα να συνεχίσω σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με Μηχανολογία Αυτοκινήτου. Σε αυτή την κατεύθυνση με ώθησαν η αγάπη και η περιέργεια για την τεχνολογία αυτοκινήτων, η οποία με προσελκύει μέχρι σήμερα.

Επέλεξα σπουδές στην Αγγλία επειδή οι ευκαιρίες που δίνονται σε αποφοίτους του εξωτερικού είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. Δε θεωρώ πως οι ανώτατες σχολές στη χώρα μας είναι κατώτερες, όμως ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η κατεύθυνσή μας χρειάζονται εξέλιξη.

Στη McLaren Automotive εργαζόμουν ως υπεύθυνος του τεχνικού τμήματος υποστήριξης δικτύου, που περιλαμβάνει εκατό αντιπροσώπους σε πάνω από τριάντα χώρες. Κάθε ημέρα ερχόμουν σε επαφή με τεχνικούς από την Κίνα μέχρι τον Καναδά, για παροχή υποστήριξης στο υψηλότερο επίπεδο, ακολουθώντας τα standards της εταιρείας.

Από τις αρχές της χρονιάς βρίσκομαι στην Gordon Murray Automotive ως After Sales Manager. Το αντικείμενο της εργασίας μου μεταξύ άλλων είναι η διαμόρφωση και ο συντονισμός του τμήματος, καθώς και η ανάπτυξη πωλήσεων After Sales. Αυτό καλύπτει όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες, από την παροχή ανταλλακτικών μέχρι την τεχνική υποστήριξη σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το πιο απαιτητικό στοιχείο της εργασίας στις μάρκες παραγωγής supercars είναι να αντιληφθείς τις βασικές διαφορές σε σχέση με τις μάρκες αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής, αφού, από την αρχική αντίληψη του concept για το εκάστοτε προϊόν μέχρι τα θέματα after sales, το μοντέλο εργασίας και οι στρατηγικές είναι εντελώς διαφορετικές. Το μυστικό είναι να κατανοήσεις αυτό το μοντέλο και να πορευτείς χωρίς φόβο.

Επιστήμη και τεχνολογία είναι τα πάντα στη δουλειά μου. Στις ημέρες μας χρειάζεται αρκετή προσπάθεια ώστε να παραμένεις ενημερωμένος και να ακολουθείς όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου, ενώ οι σπουδές δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να εργάζεσαι σε υψηλό επίπεδο. Προσωπικά έχω καταφέρει μέσα από την εργασία μου να εξελίσσομαι και να ακολουθώ τις απαιτήσεις των ημερών.

Θάνος Αθανάσουλας

Γεννήθηκε: 1980, Αθήνα

Σπούδασε: Μηχανολόγος Μηχανικός (Plymouth), Μεταπτυχιακό σε Automotive Engineering (Coventry) και Engineering Management (Bristol)

Εργάζεται ως Μηχανολόγος Μηχανικός: Από το 2012

Εταιρείες: ΜcLaren Automotive (Senior Technical Support Engineer), Gordon Murray Automotive (After Sales Manager)

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συνεντεύξεις των συμπατριωτών μας, που διαγράφουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό με άξονα την αυτοκινητοβιομηχανία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ