top icon
Επικαιρότητα

Το «αυτόνομο» Rinspeed Σtos (video)

Πρεμιέρα στην Consumers Electronics Show (CES) στο Λ. Βέγκας για το εντυπωσιακό αυτό πρωτότυπο της Ελβετικής εταιρείας που… διαπρέπει με τα τεχνολογικά του καλούδια.

Στόχος της Rinspeed, που για πρώτη φορά παρουσιάζει μια νέα πρότασή της εκτός των… εκθεσιακών συνόρων της Ελβετίας, δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα ακόμα «νέο μοντέλο», αλλά μια κινητή πλατφόρμα πρωτοποριακών εφαρμογών σε τέσσερις τροχούς που να έχει ως βασικό της «κορμό» την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, που πλέον γίνεται όλο και πιο… επίκαιρη.

Βασιζόμενο στο i8 της BMW, τόσο σχεδιαστικά, όσο και στα μηχανικά μέρη, το Σtos διαθέτει τροποποιημένες σε σχέση με το γερμανικό κουπέ εξωτερικές επιφάνειες, που έχουν ως σημείο αναφοράς τη μίνι πλατφόρμα προσγείωσης και απογείωσης ενός αυτόνομου drone στο πίσω μέρος, η οποία επιτελεί συγχρόνως και χρέη μιας μικρού μεγέθους «ηλεκτρονικής πινακίδας αποτύπωσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων» αποτελούμενη από 12.000 φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Σύμφωνα με την Rinspeed, πάνω στην εν λόγω επιφάνεια μπορεί να προσγειωθεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή, το τετρακινητήριο drone που συνοδεύει κάθε Σtos, παραδίδοντας για παράδειγμα στην όμορφη σύντροφο σας τα λουλούδια που παραγγείλετε για αυτήν πριν λίγα λεπτά(!) ή, αν θέλετε, καταγράφοντας από ψηλά την διαδρομή που ακολουθείτε με το αυτοκίνητο «στέλνοντας» τις σχετικές εικόνες-λήψεις μέσω διαδικτύου στους φίλους ή την οικογένειά σας.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή, ωστόσο, είναι η καμπίνα των επιβατών, στην οποία σημείο αναφοράς είναι –ασφαλώς- η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης. Όταν ο από μηχανής ηλεκτρονικός «θεός» αναλάβει για λογαριασμό σας την κίνηση του Σtos, τότε το αναδιπλούμενο τιμόνι της ZF TRW… εξαφανίζεται από τον ζωτικό εμπρός χώρο του οδηγού «μπαίνοντας» αυτόματα στο εσωτερικό του ταμπλό. Έτσι, έχετε όλον τον απαιτούμενο χώρο (για χρόνο, ούτε λόγος!) για να χαλαρώσετε με μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των «αυτόνομων» μετακινήσεών σας διαβάζοντας, για παράδειγμα, ένα βιβλίο. Αν αυτό δεν εμπίπτει τη δεδομένη χρονική στιγμή στα γούστα ή στη διάθεσή σας, τότε μπορείτε εναλλακτικά να δείτε μια ταινία ή να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο με τη βοήθεια των δύο κυρτών οθονών υψηλής ανάλυσης διαμέτρου 21,5 ιντσών, οι οποίες «έρχονται» πιο κοντά στο σώμα σας και ακριβώς στη γωνία που επιθυμείτε, κατόπιν σχετικής εντολής σας.

Το όλο… σκηνικό στο φουτουριστικό εσωτερικό διανθίζουν τα δύο ποδωστήρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, τα καθίσματα, τα οποία είναι… κεντημένα, σύμφωνα με την Rinspeed, με τον ορίζοντα της πόλης του Σαν Φραντσίσκο, αλλά και οι επιφάνειες στις πόρτες και το ταμπλό, πολλά μέρη των οποίων είναι κατασκευασμένα από συνθετικά ή κεραμικά υλικά.

Αξιοσημείωτη είναι και η ενσωμάτωση στο καινοτομικό Rinspeed Σtos οκτώ στο σύνολο εξωτερικών καμερών, οι οποίες «γράφουν» διαρκώς τι ακριβώς συμβαίνει εμπρός, πίσω και εν γένει γύρω από το αυτοκίνητο. Τόσο οι άνθρωποι, όσο και όλα τα αντικείμενα πέριξ του Σtos καταγράφονται διαρκώς σε πραγματικό χρόνο παρέχοντας στον οδηγό όλες τις απαραίτητες… προειδοποιήσεις σε περίπτωση κινδύνου.

Περισσότερα, στις 6 Ιανουάριου, όταν οι δημιουργοί του πρωτοποριακού αυτού οχήματος θα μας αποκαλύψουν και επίσημα στα πλαίσια της Consumers Electronics Show (CES) στο Λ. Βέγκας ακόμα πιο πολλές πληροφορίες για το νέο Σtos, για την κατασκευή του οποίου συνεργάστηκαν, πέραν των Ελβετών της Rinspeed, 25 ακόμα εταιρείες.

Έως τότε, απολαύστε το καινοτόμο αυτό concept στο βίντεο που ακολουθεί._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ