top icon
Επικαιρότητα

Toyota Prius 2012

Ανανεωμένο εξωτερικά και αναβαθμισμένο εσωτερικά, με βελτιωμένη οδηγική ποιότητα, αίσθηση κατευθυντικότητας, συμπεριφορά, προσιτές λύσεις πολυμέσων και προηγμένα συστήματα πλοήγησης.

Ανανεωμένο εξωτερικά και αναβαθμισμένο εσωτερικά, με βελτιωμένη οδηγική ποιότητα, αίσθηση κατευθυντικότητας, συμπεριφορά, προσιτές λύσεις πολυμέσων και προηγμένα συστήματα πλοήγησης.
 
Και ενώ η Toyota συνεχίζει να επεκτείνει την πλήρως υβριδική τεχνολογία της σε νέες κατηγορίες της αγοράς με μοντέλα όπως τα Auris Hybrid και Yaris Hybrid, το Prius παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν με το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης της Toyota. Το νέο Prius κυκλοφορεί ανανεωμένο εξωτερικά με βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού, αναβαθμισμένα όργανα και μία σειρά προσιτών multimedia και προηγμένων συστημάτων πλοήγησης: Toyota Touch, Toyota Touch & Go Plus και Toyota Touch Pro.
 
Η τρίτη γενιά Prius, που λανσαρίστηκε το 2009, εφοδιάζεται με Head-up Display, που προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες στη βάση του παρμπρίζ, όπως ταχύτητα οχήματος, Eco Drive Monitor και κατάσταση προαιρετικών συστημάτων Pre-Crash Safety & Active Cruise Control. Ένα μπουτόν Touch Tracer στο τιμόνι επιτρέπει τον οδηγό να ελέγχει ηχοσύστημα, αιρκοντίσιον και ECO Drive Monitor χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο ούτε να αφήνει το τιμόνι.
 
Ένα σύστημα Pre-Crash Safety με Adaptive Cruise Control, χρησιμοποιεί αισθητήρες τοποθετημένους κάτω από την εμπρός μάσκα για την πρόβλεψη πιθανών συγκρούσεων και την ενεργοποίηση μιας σειράς λειτουργιών ασφαλείας. Το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τους προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ένα ηχητικό σήμα Brake Assist και, στην περίπτωση που μία σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το αυτόματο φρενάρισμα. Έτσι μειώνονται οι πιθανές επιπτώσεις σε ενδεχόμενη σύγκρουση.
 
Με το Intelligent Parking Assist, το Prius ελίσσεται αυτόματα προς την επιλεγμένη θέση στάθμευσης. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπερήχων και μία κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα υπολογίζει τις απαιτούμενες κινήσεις του τιμονιού για παρκάρισμα με όπισθεν. Ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος.

 
Η τρίτη γενιά Prius λανσάρει επίσης για πρώτη φορά το συνδυασμό ενός ηλιακού συστήματος εξαερισμού και τηλεχειριζόμενου κλιματισμού. Το πρώτο αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό όταν το Prius είναι σταματημένο, ενώ παράλληλα, ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό, χρησιμοποιώντας τη μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία του υβριδικού συστήματος για ψύξη της καμπίνας μέχρι και τρία λεπτά πριν φτάσει ο οδηγός.
 
Μόλις δύο χρόνια μετά το λανσάρισμα, σχεδόν 100.000 Prius τρίτης γενιάς έχουν πουληθεί στην Ευρώπη ενώ συνεχίζει να προσελκύει πελάτες που επιλέγουν Toyota για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, το 50% των πωλήσεων του Ευρωπαϊκού Prius ήταν σε πελάτες που έρχονταν στην Toyota από κάποιον ανταγωνιστή.
 
Το νέο Prius, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2011, υιοθετεί νέα, πιο δυναμική εμπρός σχεδίαση. Ο ανανεωμένος εμπρός προφυλακτήρας φιλοσοφίας Under Priority δίνει έμφαση σε ένα μεγαλύτερο κάτω αεραγωγό, σύμφωνα με τη νέα ταυτότητα της επόμενης γενιάς της οικογένειας Toyota. Στη νέα σχεδίαση προβολέων με διαφανή κρύσταλλα παρατηρούμε μία ανανεωμένη διάταξη λυχνιών LED, ενώ φώτα ημέρας έχουν ενσωματωθεί στον προφυλακτήρα.
 
Οι εξωτερικοί καθρέπτες ενσωματώνουν νέας σχεδίασης φλας και εφοδιάζονται με ηλεκτρική λειτουργία αναδίπλωσης, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν επανασχεδιαστεί για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα στο σκοτάδι. Η προαιρετική, ηλιακή οροφή προσφέρεται κατόπιν παραγγελίας με ζάντες νέας σχεδίασης 15 ιντσών ή με τις υπάρχουσες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.
 
Το νέο Prius θα διατίθεται με 8 εξωτερικές αποχρώσεις, από τις οποίες οι δύο είναι καινούργιες: Bordeaux και Dark Blue. Η οθόνη πολλαπλών πληροφοριών έχει βελτιωθεί μέσω της τεχνολογίας Vacuum Fluorescent Display (VFD) με κλιμάκωση (ντεγκραντέ) 16 σταδίων που προσφέρει μία πιο καθαρή, πιο τρισδιάστατη απεικόνιση. 

 
Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν τώρα μία ενδεικτική λυχνία EV και δύο νέες λειτουργίες: Η Ένδειξη Μηνιαίας Κατανάλωσης – Monthly Fuel Consumption Record παρουσιάζει τη μέση κατανάλωση του τρέχοντος και των προηγούμενων 5 μηνών. Η λειτουργία Eco Savings επιτρέπει στο χρήστη να ορίζει ένα στόχο κατανάλωσης (π.χ. αυτή του προηγούμενου αυτοκινήτου) και την τρέχουσα τιμή καυσίμου. Όταν η πραγματική κατανάλωση είναι χαμηλότερη της προκαθορισμένης τιμής, η ένδειξη παρουσιάζει την οικονομία σε χρήμα που έχει επιτευχθεί μέσα στο μήνα.
 
Το σύστημα Intelligent Parking Assist του νέου Prius έχει βελτιωθεί επιτρέποντας ακόμα πιο αποδοτικούς και ταχύτερους ελιγμούς παρκαρίσματος. Μπορεί τώρα να αναγνωρίζει χώρους στάθμευσης ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν γραμμές οριοθέτησης. Επιπλέον, γραφικά στην οθόνη και φωνητικές οδηγίες πλοήγησης κατευθύνουν τον οδηγό στο απαραίτητο σημείο εκκίνησης για την ενεργοποίηση του συστήματος όταν ανιχνευτεί κατάλληλος χώρος στάθμευσης.
 
Το νέο Prius προσφέρει στους πελάτες μία μεγάλη γκάμα επιλογών πολυμέσων. Ως στάνταρ εξοπλισμός, το Toyota Touch (έγχρωμη διεπαφή με οθόνη αφής 6,1 ιντσών) αντιπροσωπεύει μία νέα φιλοσοφία πρακτικών και προσιτών συστημάτων multimedia για το αυτοκίνητο. Περιλαμβάνει CD/MP3 player, συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Bluetooth με δυνατότητα streaming, θύρα USB, λειτουργία απεικόνισης εξωφύλλου άλμπουμ iPod, κάμερα οπισθοπορείας, πρόσβαση στις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου2 και ένα μόνιτορ Energy Flow.
 
Το Toyota Touch & Go Plus χρησιμοποιεί τη βασική μονάδα πολυμέσων Toyota Touch για την προσθήκη πολυάριθμων, νέων χαρακτηριστικών προηγμένης τεχνολογίας στη δημοφιλή οθόνη αφής της Toyota.
 
Εφοδιασμένο με 11 ηχεία, περιλαμβάνει προηγμένη φωνητική αναγνώριση για απαγγελία διευθύνσεων πλοήγησης, καταχώρηση προορισμού με μια κίνηση, αναζήτηση και αναπαραγωγή μουσικής και αναζήτηση και κλήση τηλεφωνικών επαφών. Επίσης ενσωματώνει λειτουργίες αποστολής και λήψης email, ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου, ημερολόγιο και -μέσω μιας βάσης δεδομένων Gracenote- τη μουσική λειτουργία Play More Like This.
 
Η βελτιωμένη χαρτογράφηση του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης περιλαμβάνει τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις πόλεων και ορόσημων, αλλά και μία πρόσθετη βάση δεδομένων Traffic Patterns που παρουσιάζει τη μέση ταχύτητα σε τμήματα της διαδρομής ανάλογα με την ώρα, τη μέρα και το μήνα. Το σύστημα περιλαμβάνει δωρεάν ενημέρωση χαρτών και λογισμικού για μία τριετία.
 
Το Toyota Touch Pro είναι το πιο προηγμένο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης που έχει προσφέρει ποτέ η Toyota. Το υψηλής ποιότητας σύστημα multimedia αποτελείται από μία υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 7.0 ιντσών με home screen, όπου προβάλλονται οι σημαντικότερες πληροφορίες του αιρκοντίσιον, ηχοσυστήματος και συστήματος πλοήγησης.
 
Το Toyota Touch Pro ενσωματώνει ψηφιακό ραδιόφωνο DAB/DAB+/DMB στάνταρ, που σημαίνει ότι είναι συμβατό με τη νέα προηγμένη υπηρεσία δελτίων κυκλοφορίας Transport Protocol Export Group (TPEG). Βασισμένη σε ένα ψηφιακό κανάλι επικοινωνίας, η TPEG αντιπροσωπεύει μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υπάρχοντα, αναλογικά συστήματα RDS-TMC, καθώς μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες.
 
Το νέο Prius διαθέτει αυξημένη ακαμψία αμαξώματος χάρη στις έξτρα ηλεκτροπόντες και ενισχύσεις. Σαν αποτέλεσμα, η ανάρτηση ρυθμίστηκε για πιο προοδευτική και προβλέψιμη συμπεριφορά χωρίς να χάσει το δυναμικό χαρακτήρα της. Επιπλέον, η ανασχεδιασμένη ενίσχυση αύξησε την ακαμψία της κολόνας τιμονιού, βελτιώνοντας την αίσθηση κατευθυντικότητας.
 
Το τελευταίο Prius καταναλώνει 3,9 l/100 km στο μικτό κύκλο, και παράγει μόλις 89 g CO2 /km. Παραμένει το αυτοκίνητο με τις λιγότερες εκπομπές ρύπων στην κατηγορία του.
 
Με τις παγκόσμιες πωλήσεις να ξεπερνούν τον αριθμό των 2,4 εκατομμυρίων μονάδων, το Prius διατηρεί τη φήμη του για αξιοπιστία, αντοχή και χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας.
 
Τα τρία μοντέλα θα αυξήσουν σημαντικά τη βάση πελατών και τις επακόλουθες πωλήσεις του Prius: Το Prius+ απευθύνεται στις αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές οικογένειες οι οποίες χρειάζονται τους χώρους και την ευελιξία ενός μεγαλύτερου, επταθέσιου οχήματος, ενώ το Prius Plug-in Hybrid θα προσελκύσει μία νέα ομάδα περιβαλλοντικά ενσυνείδητων πελατών χάρη στην εκτεταμένη EV αυτονομία των 23 km.
 
Τα Prius+ και Prius Plug-in Hybrid θα αρχίσουν να πωλούνται σε όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2012.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ