top icon
Επικαιρότητα

Βιοντίζελ & υδρογόνο για τα λεωφορεία

Τη χρήση βιοντίζελ από τον στόλο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εξέτασαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΑΣΘ, αλλά και μελετητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι ήδη διεκπεραιώνουν σχετική έρευνα. Ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός σε συνέντευξη που παραχώρησε ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, του ζήτησαν να εξεταστεί το θέμα της χρήσης βιοντίζελ στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη των αναγκών του στόλου του ΟΑΣΘ θα απαιτηθεί η παραγωγή περίπου 270 εκατ. λίτρων βιοντίζελ, μέσω της καλλιέργειας 270.000 στρεμμάτων ενεργειακών φυτών.
 
To πρώτο μικρό λεωφορείο της ΕΘΕΛ μηδενικών ρύπων, μήκους 7 μέτρων, το οποίο θα λειτουργεί με υδρογόνο, θα παραδοθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου στην ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ώστε να ξεκινήσει η μετατροπή του. Ο συγκεκριμένος τύπος λεωφορείου κυκλοφορεί σήμερα με συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης (diesel), ενώ το όχημα που θα προκύψει από τη μετατροπή θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων καυσαερίων, καθώς το μόνο παράγωγο της ηλεκτροχημικής αντίδρασης του υδρογόνου με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο μέσα στον κινητήρα κυψελών καυσίμου είναι το καθαρό νερό.
 
Υδρογονοκίνητο λεωφορείο
Από ελληνικά χέρια, για λογαριασμό της ΕΘΕΛ
Σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιήθηκε από τον κ.Μιχάλη Λιάπη η παράδοση ενός λεωφορείου, στην ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, που ανέλαβε να το μετατρέψει σε υδρογονοκίνητο. Στο πρόγραμμα Η2 Κίνηση (Υδρογονοκίνηση) συμμετέχουν από το ΕΜΠ ο Τομέας Θερμότητας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και το Εργαστήριο Οχημάτων, καθώς επίσης το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου, η εταιρεία Tropical που θα κατασκευάσει τον κινητήρα ενεργειακών κυψελών, η ΕΛΒΙΟ που θα αναλάβει την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής υδρογόνου, καθώς επίσης οι εταιρείες Air Liquid Hellas, Pros SA και Διαδικασία (σύμβουλοι επιχειρήσεων).
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ