top icon
Επικαιρότητα

Ξεχασμένη σε αποθήκη η «one-off» Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti

Σχεδόν 40 χρόνια χρειάστηκαν για να εντοπιστεί το μοναδικό αντίτυπο της 365 GTB/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti που κατασκεύασε ποτέ η Ferrari. Και ιδού σε ποια κατάσταση…

Η Ferrari κατασκεύασε από το 1969 έως και το 1973 περί τα 1.200 αντίτυπα δρόμου της 365 GTB/4 Daytona, καθώς και πέντε μόλις καθαρόαιμες αγωνιστικές εκδοχές της, οι οποίες και συμμετείχαν την περίοδο εκείνη στον 24ώρο αγώνα αντοχής της Daytona διαθέτοντας το φουλ αλουμινένιο αμάξωμα της ιταλικής εταιρείας. Μάλιστα, ειδικά για την περίσταση, η Ferrari αποφάσισε να κατασκευάσει και μια πολιτική έκδοση της τελευταίας, ένα one-off αντίτυπο, δηλαδή, για χρήση σε δημόσιο δρόμο. Το εικονιζόμενο!

Η ενδεχομένως άγνωστη στο ευρύ κοινό Ferrari 365 GTB/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti με αριθμό πλαισίου 12653 κατασκευάστηκε τον Ιούνιο του 1969 και είναι η 30η κατά σειρά από τις σχεδόν 1.200 Daytona που «γεννήθηκαν» ποτέ στις εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας. Φυσικά, η μοναδική –στην κυριολεξία- αυτή κατασκευή διαθέτει το αλουμινένιο αμάξωμα της αγωνιστικής παραλλαγής της, καθώς και φωτιστικά σώματα από Plexiglas.

Βαμμένη στο χρώμα Rosso Chiaro και με μαύρο δερμάτινο εσωτερικό, η ιταλίδα καλλονή παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1969 στον τοπικό ντίλερ στην Μπολόνια της Ιταλίας απ’ όπου αγοράστηκε από τον προσωπικό φίλο του Enzo Ferrari και ιδρυτή του περιοδικού Autosprint, Luciano Conti. Ένα χρόνο αργότερα, το αυτοκίνητο ταξιδεύει στη Βερόνα και αγοράζεται από τον Guido Maran, ο οποίος μόλις σε τριάντα μέρες το μεταπουλά στη Ραβέννα στον Carlo Ferruzzi.

Toν Ιούλιο του 1971 η «one-off» 365 GTB/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti «χάνει» τις ιταλικές της πινακίδες ταξιδεύοντας για την… Ιαπωνία. Τον Ιανουάριο του 1972 κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της, όχι σε κάποια έκθεση αυτοκινήτου, αλλά στο τοπικό περιοδικό(!) Car Graphic και τον Μάιο του 1975 περνά στην ιδιοκτησία του Goro Guwa, μέχρι να καταλήξει στα χέρια του Makoto Takai, που πεισματικά, εδώ και 40 περίπου χρόνια, αρνιόταν να την μεταπωλήσει.

Σήμερα, η μοναδική αυτή κατασκευή, η οποία βρέθηκε ξεχασμένη σε μια αποθήκη και σε κακή, όπως και εσείς μπορείτε να δείτε, κατάσταση, βγαίνει σε δημοπρασία από την RM Sotheby's στις 9 Σεπτεμβρίου. Έχει στο οδόμετρό της 36.390 χλμ. και εκτιμάται ότι η τιμή που θα «πιάσει» στην παρούσα κατάσταση θα κυμανθεί από 1,4 έως και 1,7 εκ. ευρώ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ