top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Air condition αυτοκινήτου: Τι πρέπει να κάνω όταν δεν βγάζει κρύο αέρα;

Δείτε τις πιο συχνές αιτίες που ένα air condition δεν λειτουργεί σωστά και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Η λειτουργία του κλιματιστικού στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στη χώρα μας που έχει ζέστη τους περισσότερους μήνες του έτους. Ωστόσο, όπως κάθε πράγμα απαιτεί έλεγχο και συντήρηση προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα, ειδικά τις ιδιαίτερα θερμές ημέρες του χρόνου.

Υπάρχουν όμως στιγμές που διαπιστώνουμε ότι ο αέρας που βγαίνει από τους αεραγωγούς δεν είναι όσο κρύος χρειάζεται για να ψύξει την καμπίνα και να κάνει την ατμόσφαιρα ευχάριστη. Οι λόγοι που το air condition μπορεί να μην βγάζει κρύο αέρα είναι διάφοροι. Δείτε πιο κάτω τι ταιριάζει στη δική σας περίπτωση.

image of Car air conditioning

Ένας από τους λόγους μπορεί να αφορά το θερμοστάτη του αυτοκινήτου. Αν αυτός δεν λειτουργεί σωστά, ο αισθητήρας του «διαβάζει» λάθος τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια στέλνει ανάλογα λάθος σήμα στη ρύθμιση αυτής.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να αφορά τον ανεμιστήρα και τη λειτουργία του. Πρόκειται για αυτόν που φέρνει τον εξωτερικό αέρα στο σύστημα και τον συμπιεστή. Αν αυτός δεν λειτουργεί σωστά, η ποσότητα που φτάνει στο σύστημα δεν επαρκεί. Ανάλογα, ο αέρας που περνάει στην καμπίνα δεν είναι δυνατός και δεν φτάνει για ψύξει επαρκώς την καμπίνα.

Air ventilation grille, fresh air is coming out.

Μια βλάβη που θεωρείται συνηθισμένη είναι αυτή που αφορά το ψυκτικό υγρό. Παρατηρούνται διαρροές και σ’ αυτή την περίπτωση η αναπλήρωση του φρέον πρέπει να γίνει από ειδικό σε συνεργείο, με την επισκευή να μην είναι ιδιαίτερα ακριβής, καθώς στοιχίζει όσο το τυπικό service του air condition.

Μια σημαντική παρενέργεια που πιθανότατα μπορεί να προκαλέσει η απουσία ψυκτικού υγρού, είναι η βλάβη στο συμπιεστή. Πέρα από αυτό, η βλάβη που μπορεί να έχει ο συμπιεστής επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του air condition, με τον αέρα που φτάνει στην καμπίνα να μην είναι όσο κρύος απαιτείται. Μια τέτοια βλάβη θα σας υποχρεώσει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Air Condition

Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να προσέχετε σε περίπτωση που ο αέρας από το air condition δεν είναι κρύος, αφορά το φίλτρο καμπίνας. Αν αυτό είναι βρώμικο, τότε επηρεάζεται η απόδοση του συστήματος, αλλά και φυσικά και η ποιότητα του αέρα που περνάει στην καμπίνα δεν είναι καλή, με την ατμόσφαιρα σ’ αυτή την περίπτωση να είναι δυσάρεστη.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ