top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ελαστικά αυτοκινήτου – Πότε πρέπει να τα αλλάξω

Τα ελαστικά είναι από τα βασικότερα εξαρτήματα του αυτοκινήτου και πρέπει να διατηρούνται πάντοτε σε πολύ καλή κατάσταση. Πώς όμως θα καταλάβω πότε ήρθε η ώρα να τα αλλάξω.

Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μόνο για μικρές αποστάσεις ή πραγματοποιούμε ελάχιστα χιλιόμετρα ετησίως. Τα ελαστικά απαιτείται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στις εντολές του οδηγού, κάθε δευτερόλεπτο της οδήγησης.

ελαστικά

Οι τέσσερις αυτές επιφάνειες συνδέουν το αυτοκίνητο με το έδαφος και αποτελούν τον αφανή ήρωα της σωστής και ασφαλής λειτουργίας του αυτοκινήτου και των συστημάτων που προλαμβάνουν μια σύγκρουση, όπως το ελεγχόμενο φρενάρισμα. Οπότε πρέπει να τα ελέγχουμε τακτικά να τα αντικαθιστούμε άμεσα όταν έρθει η ώρα.

Προφανώς και το κόστος της αλλαγής των ελαστικών είναι μεγάλο, αλλά για την ασφάλεια τη δική σου και των υπολοίπων επιβατών, η αντικατάστασή τους δεν παίρνει αναβολές.

ελαστικά

Πότε θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να τα αλλάξω

Αν τα ελαστικά τα έχετε βάλει πριν από μια τετραετία ή έχουν κάνει 40.000 χλμ., τότε θα αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια φθοράς. Μια φορά το μήνα ή πριν από μεγάλα ταξίδια ή τις διακοπές, κρίνεται απαραίτητο να τα ελέγχετε. Και να θυμάστε πως το ελάχιστο νόμιμο βάθος είναι 1,6 χλστ.

Ο βασικός έλεγχος των ελαστικών περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο της πίεσης του αέρα των ελαστικών.
  • Έλεγχο του πέλματος των ελαστικών για φθορές, εξογκώματα και τρύπες.

ελαστικά

Αν λοιπόν παρατηρήσεις κάτι διαφορετικό στην οδήγηση, όπως απώλεια πρόσφυσης σε μια ανηφόρα, είτε δεις γδαρσίματα ή εξογκώματα στα πλευρά των ελαστικών, είτε το πέλμα έχει φθαρεί πέρα από το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής, τότε έχει έρθει η ώρα της αλλαγής.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να αλλάξω ελαστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτερες εποχές για την αλλαγή των ελαστικών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Καλοκαίρι και χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές, οπότε οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας προκαλούν προβλήματα στα λάστιχα. Ειδικά, το καλοκαίρι που τα οδοστρώματα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα ήδη φθαρμένα λάστιχα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Κιτ επισκευής ελαστικού – Πώς το χρησιμοποιείς

ελαστικά

Με απλά λόγια, αν γνωρίζεις πως ο κύκλος ζωής των ελαστικών έχει ολοκληρωθεί, μην περιμένεις να τα αλλάξεις αργότερα. Κάντο τώρα, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ