top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ποια είναι η καλύτερη εποχή να αλλάξω ελαστικά

Τα ελαστικά πρέπει να τα αντικαθιστούμε όταν φθαρούν ή όταν είναι η ενδεδειγμένη ημερομηνία αλλαγής. Αλλά πότε είναι η καλύτερη εποχή για να το κάνουμε;

Τα ελαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου και συμβάλουν στην ασφάλεια των μετακινήσεων μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να είναι σε καλή κατάσταση ή σε άλλη περίπτωση να φροντίζουμε έγκαιρα για την αντικατάστασή τους.

The mechanic is filling the car tires at the garage. The technician is checking the tire condition to prevent accidents.

Για να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να πραγματοποιούμε τακτικούς ελέγχους, τόσο στις πιέσεις του αέρα, όσο και οπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έχουν φθορές ή άλλες ζημιές που μπορεί να προκάλεσαν, χωρίς να το καταλάβουμε ίσως κάποιες κακοτεχνίες των δρόμων.

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο το χρησιμοποιούμε για μικρές για να καλύπτουμε στην καθημερινότητά μας μικρές αποστάσεις, οφείλουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους και να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να είναι ικανά να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα, ένα φρενάρισμα πανικού ή έναν ελιγμό για μια αποφυγή εμποδίου.

A new tire is placed on the tire storage rack in the car workshop. Be prepared for vehicles that need to change tires.

Το κόστος των ελαστικών, σε απόλυτα νούμερα είναι μεγάλο, αλλά κατά αναλογία και αν υπολογίσετε την τιμή με το χρόνο χρήσης θα διαπιστώσετε ότι στην πράξη είναι, ίσο με τρία γεμίσματα του ρεζερβουάρ (ανάλογα με τη διάσταση). Με αυτά τα καύσιμα θα καλύψετε μια απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων συνολικά, ενώ με τα ελαστικά θα φτάσετε τα 40.000 χιλιόμετρα ή όσον αφορά την αντοχή στο χρόνο θα χρειαστεί να τα αλλάξετε στα 4 χρόνια.

Καλό είναι λοιπόν να μην κωλυσιεργείτε και να κάνετε άμεσα την αντικατάστασή τους, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας τον έλεγχο των ελαστικών σας, παρατηρώντας αν το πέλμα έχει κατέβει κάτω από την ένδειξη (νυχάκι – εξόγκωμα) που έχει τοποθετήσει ανάμεσα στα αυλάκια ο κατασκευαστής, με το ελάχιστο νόμιμο βάθος να είναι 1,6 χλστ.

ελαστικά

Female driver hands inspecting wheel tire of her new car. Vehicle safety concept.

Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσετε περιμετρικά και μετακινώντας το αυτοκίνητο για να δείτε και όλο το ελαστικό, για πιθανά γδαρσίματα ή εξογκώματα – φουσκώματα. Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση θα χρειαστεί αλλαγή του ελαστικού πριν την παρέλευση του χρονικού ορίου ζωής του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κλατάρει.

Θα μπορούσατε επίσης να συμβουλευτείτε τον ιδιοκτήτη του βουλκανιζατέρ με το οποίο συνεργάζεστε, καθώς πέρα από την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτει, έχει και τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει έναν πιο ενδελεχή έλεγχο.

Asian mechanic Checking and torch tire in maintainance service center which is a part of showroom, technician or engineer professional work for customer, car repair concept

Για την αλλαγή των ελαστικών θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, που αναγράφονται στο βιβλίο, όπως και στο πλαίσιο των θυρών, συνήθως σ’ αυτή του οδηγού. Η διάσταση θα πρέπει να είναι η ίδια, όπως και οι πιέσεις που δίνει ο κατασκευαστής.

Εφόσον λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος έκτακτος λόγος για αλλαγή τους, ιδανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς των ελαστικών, η καλύτερες εποχές για αντικατάσταση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Καθώς σ’ αυτές τις εποχές οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες, σε αντίθεση με το χειμώνα και το καλοκαίρι, που είναι πιο ακραίες, με έντονο ή κρύο ή ζέστη αντίστοιχα. Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα ελαστικά. Καλό θα ήταν επίσης, όταν τοποθετήσετε τα νέα ελαστικά στο αυτοκίνητό σας, να κάνετε ένα «στρώσιμο» σ’ αυτά, για περίπου 200 χιλιόμετρα, πηγαίνοντας πιο ήπια, χωρίς απότομες επιταχύνσεις και πίεση στις στροφές.

Camera rigged outside the car. Shot while driving.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ