top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα

Είναι μεγαλύτερος από τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και έχει μήκος 670 χιλιόμετρα, ενώ απαιτήθηκαν 20 χρόνια για την ολοκλήρωσή του, με το έργο να στοιχίζει 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα εκσυγχρονίζονται συνεχώς και καθιστούν πιο άνετη και ασφαλή της μετακίνηση των πολιτών. Υπάρχουν αρκετοί και σίγουρα ένας από τους πιο μεγάλους είναι ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο δεν είναι ο πιο μεγάλος, καθώς ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος είναι αυτός της Εγνατίας Οδού. Θα τον βρείτε και με την κωδική ονομασία Αυτοκινητόδρομος 2 (Α2). Έχει μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90.

αυτοκινητόδρομος

Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στη Θράκη.

αυτοκινητόδρομος

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2014 και το όνομά της προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή. Ο αυτοκινητόδρομος έχει δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ένα με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα κι ένα με κατεύθυνση προς Κήπους Έβρου, έχοντας διαχωριστική νησίδα στη μέση. Κάθε ρεύμα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης και στο τμήμα Κλειδί – Λαγκαδάς τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α.

αυτοκινητόδρομος

177 γέφυρες και 73 σήραγγες

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στην Εγνατία οδό είναι τα 130 χλμ/ώρα. Ο αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει πλήθος σηράγγων και γεφυρών, καθώς διέρχεται διαμέσου του ορεινού αναγλύφου της οροσειράς της Πίνδου και πλησίον του ορεινού όγκου του Βερμίου.

Το έργο της Εγνατίας Οδού κοστολογείται περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:

  • 63 κόμβους σύνδεσης με οδικό δίκτυο.
  • 177 μεγάλες γέφυρες, συνολικού μήκους 42 χλμ.
  • 350 άνω και κάτω διαβάσεις εισόδου – εξόδου.
  • 73 σήραγγες μέγιστου μήκους 4,8 χλμ. και συνολικού μήκους 50 χλμ.
  • 43 περάσματα ποταμών.
  • 11 διασταυρώσεις με σιδηροδρομικές γραμμές.

αυτοκινητόδρομος

Κατά μήκος της Εγνατίας Οδού (Αυτοκινητόδρομος Α2) λειτουργούν 13 σταθμοί μετωπικών διοδίων στον κύριο άξονα, 4 Μετωπικοί Σταθμοί επί των Καθέτων Αξόνων και 13 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων. Οι μετωπικοί σταθμοί στοιχίζουν για ένα αυτοκίνητο συνολικά 19,3 ευρώ.

αυτοκινητόδρομος

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ