top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι είναι αυτό το σήμα με το βέλος στο πλάι της πόρτας των αυτοκινήτων;

Τα αυτοκίνητα ενσωματώνουν πλειάδα συστημάτων ασφαλείας. Ορισμένοι οδηγοί και επιβάτες όμως, αγνοούν τη λειτουργία ενός πολύ σημαντικού αξεσουάρ, το οποίο υποδεικνύεται από αυτό το σήμα.

Ζώνες ασφαλείας και αερόσακοι. Αυτά τα δύο είναι τα κύρια συστήματα προστασίας των επιβατών. Οι εταιρείες αυτοκινήτων όμως, έχουν ενσωματώσει παράλληλα με αυτά, μια σειρά λειτουργιών που μπορεί να αποβούν σωτήριες.

Για παράδειγμα, τα προσκέφαλα των καθισμάτων δεν έχουν τοποθετηθεί τυχαία. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα, το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί, σώζει κυριολεκτικά ζωές, αφού συγκρατεί το κεφάλι και τον αυχένα σε περίπτωση πρόσκρουσης. Βέβαια, για να είναι αποτελεσματικό το προσκέφαλο, πρέπει να τοποθετείται και στη σωστή θέση.

σήμα

Σε ορισμένα αυτοκίνητα, όπως στο Ford Kuga, υπάρχει στο πλάι της πόρτας ένα αυτοκόλλητο σήμα που δείχνει ένα ανθρώπινο σώμα, το προσκέφαλο και ένα βέλος με κατεύθυνση προς τα πάνω.

σήμα

Με αυτό τον τρόπο, ο κατασκευαστής προειδοποιεί τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων ότι μόλις εισέλθουν στο όχημα πρέπει να ελέγξουν το ύψος του προσκεφάλου και ανάλογα με τον σωματότυπο και το ύψος τους, να το ρυθμίσουν ανάλογα.

Μην υποτιμάτε το προσκέφαλο

Παρ’ όλο που οι οπίσθιες συγκρούσεις απειλούν λιγότερη τη ζωή των επιβαινόντων σε σχέση με τις μετωπικές, είναι ένας συνήθης τύπος ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο τραυματισμό και ταλαιπωρία.

σήμα

Διαβάστε επίσης: Αν ανάψει αυτό το λαμπάκι στο αυτοκίνητο κάνε αμέσως δεξιά

Ο αυχένας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέλη του σώματος και πιθανό χτύπημα ή βίαιη μετακίνηση προς τα πίσω, έχει διαπιστωθεί να προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Οπότε, η σωστή ρύθμιση του προσκεφάλου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ