top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Αν ανάψει αυτό το λαμπάκι στο αυτοκίνητο κάνε αμέσως δεξιά

Τα αυτοκίνητα και δη τα καινούρια φέρουν δεκάδες συστήματα, προκειμένου να ενημερώνουν και να προειδοποιούν τον οδηγό. Το συγκεκριμένο λαμπάκι είναι από τα σημαντικότερα.

Το να σε πιάσει λάστιχο στον δρόμο ή να υπάρξει απώλεια πίεσης του ελαστικού δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, ωστόσο, στα καινούρια αυτοκίνητα υπάρχει η σχετική ένδειξη που σε προειδοποιεί.

λαμπάκι

Τα νέας γενιάς οχήματα, εκτός όλων των άλλων συστημάτων ασφαλείας, διαθέτουν και το TPMS.  Στα περισσότερα αυτοκίνητα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό και, σκοπός του είναι να ελέγχει την πίεση των ελαστικών, ενημερώνοντας τον οδηγό με τη σχετική ένδειξη στο ταμπλό, σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια αέρα.

Το Tyre Pressure Monitoring System όπως είναι η πλήρης ονομασία του, μέσω αισθητήρων παρακολουθεί συνεχώς την πίεση των ελαστικών. Μόλις διαγνώσει ότι η τιμή σε κάποιο από τα ελαστικά δεν είναι σύμφωνη με αυτή που έχει ορίσει ο κατασκευαστής ενεργοποιεί το εικονιζόμενο λαμπάκι στον αναλογικό η ψηφιακό πίνακα οργάνων.

λαμπάκι

Σε κάποια αυτοκίνητα, το σύστημα είναι τόσο εξελιγμένο που δείχνει ακριβώς ποιο από τα τέσσερα ελαστικά εμφάνισε απώλεια πίεσης, ώστε ο οδηγός να μην αναζητεί ποιο από τα τέσσερα έχει χάσει αέρα.

Τι να κάνω αν ανάψει το λαμπάκι

Η εμφάνιση της ένδειξης δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει σκάσει το ελαστικό. Μπορεί απλά ο αισθητήρας να ενεργοποίησε το σύστημα για μερική απώλεια αέρα. Όπως και να έχει, μόλις ενεργοποιηθεί το TPMS μειώστε ταχύτητα και να σταματήστε με ασφάλεια στη δεξιά πλευρά του δρόμου για να ελέγξετε το ελαστικό.

λαμπάκι

Στη συνέχεια, μεταβείτε σε ένα πρατήριο καυσίμων προκειμένου να τσεκάρετε την πίεση και να προσθέσετε αέρα με βάση όσα ορίζει ο κατασκευαστής. Στο εγχειρίδιο χρήσης αναφέρεται με λεπτομέρεια, ανάλογα με τις διαστάσεις του τροχού, τον τύπο ελαστικού, ακόμη και το φορτίο του οχήματος ποια είναι η ιδανική πίεση. Επίσης, οι τιμές αναγράφονται σε ειδικό ταμπελάκι στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα πλήρωσης του ρεζερβουάρ.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι αυτό το μπλε φως στον καθρέπτη του αυτοκινήτου

Στην περίπτωση που υπάρχει τρύπα στο ελαστικό λόγω βίδας, καρφιού ή άλλου αντικειμένου, μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ για επιδιόρθωση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ