top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Το φως στον καθρέφτη που μπορεί να σας γλυτώσει το πρόστιμο

Δείτε τι υποδηλώνει όταν είναι αναμμένο, ένα μπλε φως στον κεντρικό καθρέφτη.

Από τότε που εξαπλώθηκε η ηλεκτροκίνηση στα αυτοκινητιστικά δρώμενα, πολλές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει. Μία από αυτές είναι και η θέσπιση ζωνών αποκλειστικούς ηλεκτροκίνησης, zero emission zone (zez), οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα, ή άλλες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

zez

Όταν λοιπόν ένα όχημα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με ένα υβριδικό όχημα, το οποίο έχει την δυνατότητα να εναλλάσσεται μεταξύ του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα, τότε είναι που αρχίζουν οι δυσκολίες για τα όργανα που ελέγχουν την τήρηση των κανόνων, αφού σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους «θερμικούς» παραβάτες είναι μεγάλα. Προς το παρόν τέτοιες ζώνες δεν υπάρχουν ακόμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά καλό είναι να έχετε τον νου σας εάν βρεθείτε να οδηγείται σε κάποια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Προκειμένου λοιπόν να είναι άμεσα κατανοητό από έναν εξωτερικό παρατηρητή, εάν κάποιο όχημα κινείται αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες εταιρείες (όπως για παράδειγμα εκείνες που ανήκουν στον όμιλο Stellantis) έχουν τοποθετήσει ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο μπλε φωτάκι στην εξωτερική μεριά του κεντρικού καθρέπτη, το οποίο ενεργοποιείται όταν δουλεύει το ηλεκτρικό μοτέρ.

zez

Αυτό το φως ουσιαστικά έχει λόγο ύπαρξης στα plug in υβριδικά αυτοκίνητα και όχι στα full hybrid οχήματα, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να κινούνται αδιαλείπτως ηλεκτρικά για μεγάλες αποστάσεις (μιας και η αποθηκευμένη ενέργεια του αυτοφορτιζόμενου συστήματος χρησιμοποιείται τμηματικά κατά περίπτωση). Στα plug in όμως οχήματα, ο οδηγός μπορεί να αποφασίσει πότε θα κινηθεί ηλεκτρικά μέσω της λειτουργίας electric, save battery (ο θερμικός κινητήρας αναλαμβάνει τα ηνία) και charge battery (ο θερμικός κινητήρας σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να κινεί το όχημα και να φορτίζει παράλληλα την μπαταρία).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ