top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Γιατί άναψε το check engine – Τι πρόβλημα έχει το αυτοκίνητο;

Ό,τι αυτοκίνητο και να έχεις, όσο ακριβό και να είναι, κάποια στιγμή ενδέχεται να εμφανιστεί αυτή η ένδειξη στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Όλα τα αυτοκίνητα, από το πιο καινούριο έως το παλαιότερο και από το ακριβότερο έως το φθηνότερο, κάποια στιγμή θα παρουσιάσουν βλάβη. Πρόκειται για μηχανές, που αποτελούνται από μηχανικά, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μέρη. Τα αυτοκίνητα ενσωματώνουν αμέτρητα εξαρτήματα, οπότε, όσο τακτικoί και να είστε με τη συντήρησή του, το να αποφύγετε σε βάθος χρόνου, την εκτός προγράμματος επίσκεψη στο συνεργείο, φαντάζει με ουτοπία.

check engine

Όλα τα οχήματα διαθέτουν ενδείξεις στον πίνακα οργάνων που προειδοποιούν για τυχόν βλάβη. Μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις είναι αυτή του check engine. Ανάβει όταν κάτι δεν πάει καλά και το σηματάκι έχει απόχρωση κίτρινου ή πορτοκαλί.

Πρέπει να πάω συνεργείο αν δω το check engine;

Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί η κίτρινη/πορτοκαλί λυχνία στο αναλογικό ή ψηφιακό ταμπλό, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα. Το ποιο είναι αυτό το πρόβλημα και πώς θα λυθεί, το γνωρίζει μόνον ο εξειδικευμένος μηχανικός.

Οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στο συνεργείο, προκειμένου το όχημα να ελεγχθεί μέσω του διαγνωστικού συστήματος. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, ούτε να ακινητοποιήσετε άμεσα το αυτοκίνητο. Απλά να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελεγχθεί το ταχύτερο δυνατό.

Τι ζημιά μπορεί να έχει το αυτοκίνητο

Αυτό θα το αναγνωρίσει ο μηχανικός αφού βάλει το αυτοκίνητο στο διαγνωστικό μηχάνημα. Τα προβλήματα που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από το check engine είναι αρκετά και μπορεί να οφείλονται από τα μπουζί έως τον αισθητήρα «λ».

check engine

Ας δούμε τις σημαντικότερες αιτίες ενεργοποιήσεις της κίτρινης/πορτοκαλί λυχνίας.

Μπουζί/ σύστημα ανάφλεξης

Με τον χρόνο τα μπουζί φθείρονται ή υπάρχει περίπτωση ακόμη και τα καινούρια που τοποθετήσατε να μην δημιουργούν σωστά τον σπινθήρα που απαιτείται. Ένα παλιό ή προβληματικό μπουζί θα προκαλέσει την άμεση ενεργοποίηση του check engine. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κακοδιατηρημένα μπουζοκαλώδια.

Μπεκ ψεκασμού

Με τα μπεκ ψεκασμού δεν «παίζουμε». Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα συστήματα των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Θέλουν τακτική συντήρηση και σωστό καύσιμο. Αν μπει νοθευμένη βενζίνη και ειδικά πετρέλαιο, τότε δεν αποκλείεται να ανάψει η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα οργάνων. Το κόστος της επισκευής μόνο οικονομικό δεν είναι.

Αισθητήρας «λ»

Είναι, ίσως, ο πιο γνωστός και σημαντικός αισθητήρας των οχημάτων. Βρίσκεται στο σύστημα εξαγωγής του κινητήρα και ανιχνεύει την περιεκτικότητα οξυγόνου στα καυσαέρια. Ουσιαστικά, αυτός ρυθμίζει την ποσότητα του καυσίμου που θα ψεκαστεί, ώστε να επιτυγχάνεται σωστή αναλογία και αποδοτικότερη καύση. Αν φθαρεί θέλει επειγόντως αλλαγή, αφού δεν θα μετρά σωστά και θα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Βαλβίδα ανακύκλωσης καυσαερίων (EGR)

Στους νέας γενιάς κινητήρες υπάρχει ενσωματωμένη η βαλβίδα ΕGR. Αποτελεί μέρος της τεχνικής ανακυκλοφορίας των καυσαερίων για τη μείωση των οξειδίων του αζώτου. Σπάνια χρειάζεται αντικατάσταση, αλλά αν φθαρεί θα «χτυπήσει» στο check engine και πρέπει να αλλαχθεί.

Καταλύτης

Ο καταλύτης απαιτείται να συντηρείται τακτικά, παρότι εμφανίζει μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα. Ακολουθούμε ευλαβικά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να λειτουργεί σωστά. Η εσφαλμένη λειτουργία του μπορεί να προκαλέσει αισθητή αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου, η οποία θα σας κοστίσει σημαντικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Κάρτα καυσαερίων: Πότε τη βγάζω-Πόσο κοστίζει

Αισθητήρας μάζας αέρα (MAF)

Ο αισθητήρας αυτό μετρά µε ακρίβεια τη µάζα αέρα που ρέει στον κινητήρα (µάζα ροής αέρα). Δίνει σήμα στην ΕCU του αυτοκινήτου για τον υπολογισµό της ποσότητας του καυσίµου που πρέπει να ψεκαστεί και συµβάλλει στη µείωση των καυσαερίων. Ένας ελαττωµατικός ή µολυσµένος αισθητήρας µάζας αέρα µπορεί να µεταφέρει λανθασµένα σήµατα εισόδου στον εγκέφαλο του κινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια δίνει λανθασµένες εντολές σε άλλα εξαρτήµατα.

Μπαταρία αυτοκινήτου

Μια μπαταρία που έχει χάσει την ισχύ της ή δεν έχουν σφιχτεί καλά οι πόλοι, θα ενεργοποιήσει το check engine, ώστε να μας ειδοποιήσει για την άμεση αντικατάστασή της ή την αστοχία.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ