top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Κάρτα καυσαερίων: Πότε τη βγάζω – Πόσο κοστίζει

Η κάρτα καυσαερίων ανήκει στα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχεις πάντοτε στο αυτοκίνητό σου. Ας δούμε τι ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα.

Η κάρτα καυσαερίων είναι το έγγραφο που αναγράφει τις εκπομπές αερίων στα καυσαέρια του οχήματος και συγκεκριμένα τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων υδρογονανθράκων που εκπέμπει το αυτοκίνητο (CO και HC). Αποτυπώνει την καύση που κάνει ο κινητήρας και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.

κάρτα καυσαερίων

Χορηγείται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία έπειτα από σχετικό έλεγχο και μέτρηση με ειδικό μηχάνημα.

Κάθε πότε πρέπει να βγάζω την κάρτα

Την κάρτα καυσαερίων ή KEK, οι κάτοχοι οχημάτων ανεξαρτήτων καυσίμου, είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να τη εκδίδουν και να την ανανεώνουν με βάση τα προβλεπόμενα που ορίζει η σχετική διάταξη.

Ειδικότερα, εκδίδεται έναν χρόνο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των οχημάτων και στη συνέχεια:

  • Κάθε 1 χρόνο για οχήματα μικτού βάρους έως 3,5 τόνων
  • Κάθε 6 μήνες για βαρέα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων
  • Κάθε 6 μήνες για Ταξί και ασθενοφόρα

Με βάση το άρθρο 15 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κυκλοφορία και η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή βλαπτικά προϊόντα για την ανθρώπινη υγεία ή ρύπους για το περιβάλλον πέραν των επιτρεπόμενων ορίων της νομοθεσίας απαγορεύεται ρητά.

Πόσο κοστίζει η ΚΕΚ

Ο τεχνικός έλεγχος γίνεται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία που διαθέτουν την αντίστοιχη σήμανση. Για να βγάλεις την κάρτα, πρέπει να έχεις μαζί σου μόνο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 10 με 15 λεπτά.

κάρτα καυσαερίων

Για την ΚΕΚ μπορείς να κλείσεις ραντεβού ή και όχι, αφού ο έλεγχος είναι γρήγορος. Όσο για το κόστος, κυμαίνεται απο 5 € έως 15 € ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Κάθε δεύτερο έτος εκδίδεται μαζί με την κάρτα ΚΤΕΟ και ορισμένα Τεχνικά Κέντρα την προσφέρουν στο ίδιο πακέτο χωρίς έξτρα χρέωση.

Πόσο είναι το πρόστιμο για την κάρτα καυσαερίων

Σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, αν διαπιστωθεί πως δεν έχεις κάρτα καυσαερίων ή αυτή έχει λήξει, τότε θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο. Αυτό κυμαίνεται από 35 € έως και 200 €, ανάλογα τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητό σου.

Διαβάστε επίσης: ΚΤΕΟ: Πόσο κοστίζει ο τεχνικός έλεγχος στο δημόσιο και πόσο στα ιδιωτικά

Επίσης, αν διαθέτεις την ΚΕΚ, αλλά το κλιμάκιο της Τροχαίας δεν επαληθεύσει τις τιμές που αναγράφει, τότε θα σου επιβληθεί πρόστιμο και θα ακυρωθεί η κάρτα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ