Περιβάλλον Ειδήσεις

H Porsche μείωσε τις εκπομπές CO2 ανά μονάδα κατά 75,6% σε πέντε χρόνια

Η γερμανική εταιρεία μείωσε σημαντικά το περιβαλλοντικό και ενεργειακό της αποτύπωμα την τελευταία πενταετία. Ιδού και οι αριθμοί.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες η γερμανική εταιρεία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά όχημα μειώθηκαν κατά 75,6% τα τελευταία πέντε χρόνια (2014-2018) παρά την αύξηση της παραγωγής της, κατά 82%, την ίδια περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 η Porsche κατασκεύασε 101.449 οχήματα, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, 184.791 μονάδες. Σε ότι αφορά στις εκπομπές CO2 των μονάδων κατασκευής οχημάτων που η ίδια διατηρεί σε Λειψία και Στουτγάρδη, η μείωση ξεπερνά το 50%, καθώς τα δύο αυτά εργοστάσια απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 104.742 τόνους το 2014 και 45.555 τόνους το 2018.

Ανάλογες «περικοπές» κατεγράφησαν σε πολλούς ακόμα τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους. Πιο συγκεκριμένα, στην ίδια περίοδο, η γερμανική εταιρεία κατάφερε να μειώσει κατά 30,6% την κατανάλωση ενέργειας ανά όχημα, την ώρα που η αντίστοιχη τιμή για την κατανάλωση νερού άγγιξε το -19,6%. Μειωμένη επίσης, κατά 33,9%, εμφανίζεται στην ίδια πενταετία η χρήση διαλυτών και στις δύο προαναφερθείσες μονάδες παραγωγής οχημάτων της εταιρείας.

Στην αποτελεσματικότερη χρήση πόρων και στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνέβαλαν επίσης πολλά ακόμα μικρά, αλλά σημαντικά, μέτρα, όπως η αντικατάσταση της παραδοσιακής τεχνολογίας φωτισμού με λαμπτήρες LED, η on-demand χρήση των συστημάτων εξαγωγής αέρα από το τμήμα κατασκευής οχημάτων, η αξιοποίηση της θερμότητας που αποβάλλεται από το τμήμα βαφής αμαξωμάτων και η εκτενέστερη χρήση ηλεκτρο-μηχανικών, αντί υδραυλικών, τεχνολογιών. Αυτό το τελευταίο μέτρο εξοικονομεί από μόνο του ενέργεια 11.544 kWh κάθε χρόνο στη μονάδα παραγωγής του Zuffenhausen.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η Porsche ξεκίνησε να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά μία τεχνολογία απορρόφησης του διοξειδίου του αζώτου από την ατμόσφαιρα «πάνω» σε τμήματα της πρόσοψης του νέου εργοστασίου που κατασκευάστηκε για την παραγωγή της ηλεκτροκίνητης Taycan. Τα συγκεκριμένα στοιχεία της πρόσοψης είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο επικαλυμμένο με διοξείδιο του τιτανίου. Στην πράξη, η εν λόγω επικάλυψη λειτουργεί ως καταλύτης διασπώντας τα σωματίδια των ρύπων σε αβλαβείς ουσίες, όπως το νερό και το νάτριο, όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως σε συνθήκες στις οποίες η υγρασία αέρα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)._Χ.Α.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου