top icon
Περιβάλλον

“Από το χωράφι στο αυτοκίνητο”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο «Γαία», στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, στη Κηφισιά, στην Αθήνα, Ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτ. Ανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που ήταν αφιερωμένη στα Υγρά Βιοκαύσιμα. Με τον ευρηματικό τίτλο «Από το Χωράφι στο Αυτοκίνητο», η εκδήλωση αυτή του ΙΕΝΕ, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, συγκέντρωσε πλήθος συμμετεχόντων από την βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, τα μελετητικά γραφεία και τον πανεπιστημιακό χώρο.
 
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Δημήτρης Σιούφας τόνισε το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, μέσω του Ν.3426/05, για την προώθηση των υγρών βιοκαυσίμων ως υποκατάστατου ενός μέρους των συμβατικών καυσίμων με την υποχρέωση εφεξής πρόσμιξης ενός μικρού ποσοστού βιοντίζελ με κανονικό ντίζελ. Ήδη, το ντίζελ που διατίθεται στα πρατήρια περιέχει 2,0% βιοντίζελ ενώ μέχρι το 2010 αυτό το ποσοστό θα έχει αυξηθεί στο 5,75%.
 
Στην εισαγωγή του στο θέμα της Ημερίδας ο μηχανολόγος-μηχανικός Δρ. Γιώργος Παπαρσένος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα υγρά βιοκαύσιμα (την 2003/30/ΕΚ), τις προδιαγραφές για  την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας καυσίμων (ΕΝ 14214) και στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τα ενεργειακά προϊόντα στην Ε. Ένωση. Ο Δρ. Παπαρσένος αφού περιέγραψε την στρατηγική της Ε.Ε. για την προώθηση των βιοκαυσίμων και υπογράμμισε την ανάγκη για την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής στη χώρα μας που θα επιτρέψει την αύξηση της εγχώριας συμμετοχής στην παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων.
 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση της γεωπόνου κας Ρεβέκας Στεφανίδου της εταιρίας Redestos Α.Ε., του ομίλου Ευθυμιάδη, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα στην Ελλάδα για εγχώρια παραγωγή πρώτων υλών από νέες και παραδοσιακές καλλιέργειες. Σύμφωνα με την κα Στεφανίδου «Η παραγωγή βιοκαυσίμων από κατάλληλες πρώτες ύλες και η χρήση τους για την  αντικατάσταση του πετρελαίου ντίζελ ή της βενζίνης στις μεταφορές, θα αποφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές θα προσφέρει μία εναλλακτική λύση στην προσπάθεια που γίνεται για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην χώρα μας».
 
Την οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση των βιοκαυσίμων στην Ευρώπη παρουσίασε εκ μέρους ερευνητικής ομάδος του ΚΑΠΕ η κα Μυρσίνη Χρήστου η οποία αναφέρθηκε σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων όπως τα φυτικά έλαια, η βιοαιθανόλη, το βιοαέριο και το βιο-υδρογόνο. Εξαιρετικό  ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η εισήγηση του καθηγ. κ. Σπύρου Κυρίτση, εκ των πρωτεργατών της εισαγωγής βιοκαυσίμων στην Ελλάδα, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις νέες τάσεις για τα βιοκαύσιμα στην Ευρ. Ένωση και τα Ευρωπαϊκά κράτη καθώς και στα οικονομικά δεδομένα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ελλάδα. Βασικό συμπέρασμα της ομιλίας του καθηγ. Κυρίτση ήταν ότι στο σημερινό ευνοϊκό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό κλίμα διείσδυσης των βιοκαυσίμων, η χώρα μας υστερεί χωρίς αιτία, με αρνητικές συνέπειες για τους παραγωγούς, το περιβάλλον και την Εθνική Οικονομία γενικότερα.
 
Μιλώντας για την οικονομική ανάλυση της παραγωγής και διάθεσης υγρών βιοκαυσίμων, ο Δ/της εκμετάλλευσης της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΪΛ κος Νίκος Λιάπης παρατήρησε ότι το υψηλό κόστος των βιοκαυσίμων οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών (περισσότερο στο βιοντίζελ) αλλά και στις αποσβέσεις της παραγωγικής μονάδας (περισσότερο στη βιοαιθανόλη). Σήμερα η μείωση του κόστους παραγωγής, παρατήρησε ο κ. Λιάπης,  μπορεί να επέλθει από:
 
(α) την εφαρμογή καλών logistics.
(β) από την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
(γ) από την πώληση των παραχθέντων υποπροϊόντων προς πιο κερδοφόρες αγορές.
 
Στην ομιλία του ο κος Αργύρης Φαββατάς, Δ/της του εργοστασίου της εταιρείας Agroinvest (που ήτο ένας εκ των υποστηρικτών της Ημερίδας) στην Φθιώτιδα, αναφέρθηκε κυρίως στην επένδυση μονάδος παραγωγής βιοντίζελ δυναμικότητας 280 εκ. λίτρων το έτος, που υλοποιείται τώρα. «Πόση από την ποσότητα πρώτης ύλης που χρειάζεται η  μονάδα αυτή, αλλά και οι άλλες μονάδες βιοντίζελ που θα λειτουργήσουν στην χώρα μας, θα προέλθει από την μεταποίηση ενεργειακών φυτών ελληνικής παραγωγής; αναρωτήθηκε ο κ. Φαββατάς. «Μια νέα πρόκληση για την ελληνική γεωργία –ένα δύσκολο στοίχημα– που για να πετύχει, απαιτείται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
 
Τέλος, αξιόλογες εισηγήσεις έγιναν από τον κ. Μιχ. Σμυρή της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον κ. Βασ. Λυχναρά του ΚΑΠΕ και την Αναπλ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Μαρία Φούντη.
 

Συμπερασματικά, η Ημερίδα του ΙΕΝΕ για τα Υγρά Βιοκαύσιμα εκτός από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίασε από πλευράς συμμετοχών και τις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, επιβεβαίωσε την σοβαρή κινητοποίηση που έχει επιτευχθεί από τις 12 εταιρείες παραγωγής που δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα και που εντός του 2006 αναμένεται ότι θα παράγουν συνολικά 91 εκ.λίτρα βιοντίζελ, νούμερο που αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκ. λίτρα το 2007. Εξάλλου η αιτηθείσα κατανομή για φέτος φθάνει τα 210 εκ. λίτρα ενώ η συνολική παραγωγική δυναμικότητα των Ελληνικών μονάδων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 561 εκ. λίτρα/έτος.  Με άλλα λόγια η παραγωγή και χρήση υγρών βιοκαυσίμων στην Ελλάδα είναι πλέον μία πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ημερίδας η πραγματική πρόκληση από εδώ κι εμπρός θα είναι η αξιοποίηση των νέων ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και της εγχώριας παραγωγής.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ