15 Ιαν 2018

Ο δήμος Νέας Υόρκης μήνυσε τις πετρελαϊκές εταιρείες

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, προσάπτοντάς τους ότι συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή

Μήνυση κατέθεσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων Exxon Mobil, ConocoPhillips, Chevron, Royal Dutch Shell και ΒΡ, κατηγορώντας τις ότι συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή στη συνέχεια παραπλάνησαν το κοινό για να υπερασπιστούν τα κέρδη τους, παρά το γεγονός ότι ήξεραν τις συνέπειες. Ο δήμαρχος κ. ντε Μπλάζιο αναφέρει ότι οι πέντε εταιρείες συνέβαλαν το 11% της παγκόσμιας ρύπανσης από άνθρακα και μεθάνιο, από το ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις εναντίον της αγωγής, δηλώνοντας εν περιλήψει ότι αυτές οι ενέργειες δεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο εκπρόσωπος της Exxon Μοbil τόνισε πως «η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και θέλει παγκόσμια συμμετοχή και δράσεις. Οι αγωγές που κατατέθηκαν ενάντια σε μια βιομηχανία που παρέχει προϊόντα στα οποία βασίζεται η οικονομία και η καθημερινή ζωή, δεν είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Η μήνυση διεκδικεί αποζημίωση από τις πέντε εταιρείες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της Νέας Υόρκης από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι δημοτικές αρχές δημοσιοποίησαν επίσης τα σχέδιά τους για την αλλαγή κατεύθυνσης των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων, της πόλης από επενδύσεις στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Τα επόμενα πέντε χρόνια, 5 δις δολάρια από αυτά θα αναδιανεμηθούν προς τα εκεί.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Ετικέτες: