top icon
Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Mercedes Actros Highway Pilot

Παγκόσμια πρεμιέρα στο δημόσιο οδικό δίκτυο για το πρώτο φορτηγό παραγωγής με μερικώς αυτοματοποιημένη κίνηση σε αυτοκινητόδρομο…

Στον αυτοκινητόδρομο A8, μεταξύ του Ντένκεντορφ και του αερολιμένα Στουτγάρδης, η Daimler Trucks κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου το πρώτο παγκοσμίως αυτόνομο φορτηγό παραγωγής. Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Winfried Kretschmann, ο Δρ. Wolfgang Bernhard, υπεύθυνος για φορτηγά και λεωφορεία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Daimler AG, ολοκληρώνει την παρθενική διαδρομή του Mercedes-Benz Actros με το σύστημα Highway Pilot.

Το φορτηγό της πρεμιέρας είναι ένα εργοστασιακό Mercedes-Benz Actros, το οποίο, για τη δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης στο δημόσιο οδικό δίκτυο, είναι εξοπλισμένο με το «έξυπνο» σύστημα Highway Pilot. Ο συνδυασμός πολλαπλών αισθητήρων, δηλαδή, καθιερωμένων συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας και αισθητήρων νέας γενιάς, επιτρέπει στο φορτηγό με σύστημα Highway Pilot να επιτηρεί διαρκώς όλη την περιοχή μπροστά από το όχημα και να αναλαμβάνει ακόμα και τον έλεγχο του οχήματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να απομακρύνει χωρίς κίνδυνο τα χέρια του από το τιμόνι. Το Actros διατηρείται με ακρίβεια στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και στην ιδανική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Εάν η απόσταση μειωθεί υπερβολικά ή εισέλθει στη λωρίδα άλλο προπορευόμενο όχημα, το φορτηγό επιβραδύνει. Στο διάστημα αυτό, οι δύο επιβάτες κάθονται άνετα στη λειτουργική και μοντέρνα καμπίνα. Εάν δεν πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για το σύστημα, λόγω κακοκαιρίας ή απουσίας διαγραμμίσεων στο οδόστρωμα, το Highway Pilot απαιτεί από τον οδηγό με ηχητικά και οπτικά σήματα να αναλάβει χειροκίνητα τον έλεγχο. Ο οδηγός έχει αρκετό χρόνο για να το κάνει αυτό. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το φορτηγό φρενάρει μόνο του μέχρι να ακινητοποιηθεί με ασφάλεια.

Το φορτηγό έχει ταξινομηθεί, σύμφωνα με το Άρθρο 19/6 του γερμανικού Νόμου περί Εγκρίσεως Τύπου των Οχημάτων (StVZO), ως πειραματικό όχημα. Ο οργανισμός TÜV Ρηνανίας επιθεώρησε το όχημα και εξέδωσε έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Σε αυτήν τη βάση, το περιφερειακό συμβούλιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης χορήγησε άδεια εξαίρεσης σύμφωνα με το Άρθρο 70 του StVZO. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ωρίμανση της αγοράς φορτηγών αυτόνομης οδήγησης και προς τις ασφαλείς, οικονομικές οδικές μεταφορές εμπορευμάτων του μέλλοντος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Δρ. Bernhard.

Τον Ιούλιο του 2014, η Mercedes-Benz επέτρεψε την κυκλοφορία του Future Truck 2025 για μια δοκιμαστική διαδρομή στο Μαγδεβούργο και το Μάιο του ίδιου έτους προκάλεσε αίσθηση με την παγκόσμια πρεμιέρα του Freightliner Inspiration Truck. Τότε, η Daimler παρουσίασε το πρώτο φορτηγό υψηλής αυτοματοποιημένης οδήγησης με άδεια κυκλοφορίας. Τόσο το Future Truck 2025 όσο και το Inspiration Truck είναι οχήματα concept που είναι εξοπλισμένα με περισσότερες λειτουργίες. Η Mirror-Cam, το περιστρεφόμενο κάθισμα και η ενσωματωμένη ταμπλέτα είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στο Actros με Highway Pilot. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το όχημα έχει ταξινομηθεί με βάση το επίπεδο αυτοματοποίησης 2 (εν μέρει αυτοματοποιημένη οδήγηση). Αυτό σημαίνει, ότι το Highway Pilot μπορεί να υποστηρίζει τον οδηγό τόσο στη διαμήκη όσο και στην εγκάρσια διεύθυνση του φορτηγού σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ωστόσο, ο οδηγός πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς το όχημα και την κατάσταση της κυκλοφορίας και να είναι σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να αναλάβει ξανά τον έλεγχο του φορτηγού. Γι' αυτόν το λόγο, δεν επιτρέπεται να ασχολείται με άλλες δραστηριότητες, όπως, για παράδειγμα, η χρήση ταμπλέτας, στη διάρκεια της αυτοματοποιημένης οδήγησης. Στη δοκιμαστική διαδρομή στο Μαγδεβούργο, το Future Truck 2015 παρουσίασε το επίπεδο αυτοματοποίησης 3 (υψηλή αυτοματοποιημένη οδήγηση): Αυτό σημαίνει, ότι το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα τα όριά του και, εάν χρειάζεται, ζητά από τον οδηγό να αναλάβει τον έλεγχο. Επιπλέον, σε αυτό το επίπεδο αυτοματοποίησης, δεν είναι ανάγκη ο οδηγός να παρακολουθεί διαρκώς το σύστημα και μπορεί να ασχολείται με άλλες δραστηριότητες στη διάρκεια της διαδρομής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ