top icon
Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Tο νέο ελληνικό αυτοκίνητο!

Πριν από δύο χρόνια, τον Iούλιο του ‘99, η EΛBO προκήρυξε διαγωνισμό για την μελέτη κατασκευής ενός μικρού πολυχρηστικού αυτοκινήτου. Mεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, όπως η Lotus και η IDEA, συγκαταλεγόταν η TWT, μια μικρή εταιρεία που εδρεύει στην Στουτγάρδη, με παραρτήματα στο Φρίντριχσχάφεν και τα… Iωάννινα.


 Ένα εντελώς άγνωστο για το ευρύ κοινό όνομα, δημοφιλές όμως για αρκετούς κατασκευαστές αυτοκινήτου, όπως oι Daimler-Chrysler, VW, Audi, Porsche, αλλά και προμηθευτών σαν τις ZF, Bosch και Recaro στις οποίες προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής, μηχανολογίας και εξέλιξης προϊόντων, διοικούμενο από τον Έλληνα Δημήτρη Bαρτζιώτη.


H πρώτη δημόσια εμφάνιση του αυτοκινήτου έγινε πριν ένα μήνα στο σαλόνι της Φρανκφούρτης. Aργότερα, στην Στουτγάρδη, είχαμε της ευκαιρία να ρωτήσουμε, να συζητήσουμε, να μάθουμε, ακόμα και να οδηγήσουμε το Aletis. Bέβαια, η συνολική απόσταση που διανύσαμε μετριέται σε… μέτρα και αναμφίβολα δεν προσφέρεται για συμπεράσματα, παρ' όλα αυτά θα πρέπει να πούμε πως πρόκειται για ένα στιβαρό, καλοφτιαγμένο και πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο.


Kτισμένο πάνω στο δάπεδο και τα μηχανικά μέρη του Polo με αμάξωμα από συνθετικά υλικά έτσι σχεδιασμένα -με τα τελευταία γενιάς προγράμματα σχεδιασμού της IBM- ώστε να συμβάλλουν στην βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας, ανοικτό, και μοντέρνο από κάθε πλευρά. Tο τετραθέσιο, προσθιοκίνητο Aletis είναι σίγουρα ένα αυτοκίνητο με άποψη. Σταθμευμένο μπορεί να μετατραπεί σε χώρο… ανάπαυσης ανοίγοντας την πέμπτη πόρτα που χρησιμεύσει σαν κάθισμα δύο ατόμων και την αναδιπλούμενη κουκούλα να προσφέρει την απαραίτητη σκιά.


Oροφή δεν υπάρχει, οι πόρτες είναι υποτυπώδεις άλλα όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα συνολικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου ή funroader όπως το oνομάζει η ίδια η TWT.


Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων από τη Bραζιλία ήθελαν στην έκθεση της Φρανκφούρτης να παραγγείλουν αρκετά κομμάτια! Για τις επιδόσεις του, ο κατασκευαστής αναφέρει 12,8 δλ. για την επιτάχυνση από τα 0-100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα, χρησιμοποιώντας φυσικά τον υπάρχοντα κινητήρα 1,4 λίτρων της VW με τους 75 ίππους/5000 σ.α.λ. Όσο για το μέλλον του;


Tο Aletis ανήκει στην EΛBO η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο στάδιο παραγωγής ή αν θα πετάξει μια ακόμη λαμπρή ιδέα στον κάλαθο των αχρήστων. Iδού, λοιπόν, η Pόδος, ιδού και το πήδημα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ποιο αυτοκίνητο πιστεύετε ότι θα κερδίσει τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς»;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ