top icon
Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

«Βρήκαμε νερό στον Άρη!»

Το ευρωπαϊκό όχημα «Μars Express» επιβεβαίωσε με τα στοιχεία που συγκέντρωσε τις αντίστοιχες ενδείξεις του αμερικανικού «Mars Odyssey» το 2001 για την ύπαρξη νερού στον Αρη

Η έντονη επιστημονική δραστηριότητα γύρω από τον πλανήτη Άρη και την επιφάνειά του συνεχίζεται, με τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα να εναλλάσονται κάθε ημέρα, ανάλογα με την εξέλιξη της όλης προσπάθειας. Ύστερα από την άτυχη πορεία της ρομποτικής συσκευής «Beagle» που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), είχαμε την επιτυχημένη προσεδάφιση και ανάπτυξη, στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, του εξειδικευμένου αμερικανικού αμαξιδίου «Spirit». Κι εκεί που επικρατούσε χαρά και αισιοδοξία για την συνέχεια, η NASA ύστερα από 18 ημέρες έχασε την επαφή με το αμαξίδιο, που εδώ και λίγα 24ωρα μετέδιδε σποραδικά και ακανόνιστα δυσνόητα δεδομένα και όχι πλέον φωτογραφίες, πριν «σιγήσει». Το σοβαρό πρόβλημα στην επικοινωνία μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του λογισμικού του «Spirit» –που ίσως αποκαθίσταται- ή σε ενδεχόμενη ζημιά που συνέβη στην τραχειά επιφάνεια του Άρη. Η δεύτερη ρομποτική συσκευή της δίδυμης αποστολής της NASA, του «Opportunity», αναμένεται πάντως να προσεδαφιστεί τις επόμενες ώρες στον πλανήτη, σε διαφορετική περιοχή του.

Την άφιξη της δεύτερης ρομποτικής συσκευής των ΗΠΑ πρόλαβαν τα ευχάριστα νέα από την ΕSA, που χάρις στο διαστημικό σκάφος «Mars Express», εντόπισε νερό σε μορφή πάγου κοντά στον νότιο πόλο του Άρη. Το σκάφος έχει τεθεί από τις 25 Δεκεμβρίου σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, χαρτογραφώντας τον νότιο πόλο του με την βοήθεια του «Οmega» (όργανο που συνταιριάζει την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας με υπέρυθρο σπεκτόμετρο). Στις φωτογραφίες που ήρθαν από το «Μars Express» οι επιστήμονες αναγνωρίζουν όγκους ύδατος, που βρίσκεται στην επιφάνεια και δεν καλύπτεται από πάγο διοξειδίου του άνθρακα. Ο Γάλλος καθηγητής Ζαν Λουπ Μπερτό σχολιάζοντας την ανακάλυψη, πρόσθεσε τα εξής: «Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού στον Άρη και το γεγονός ότι ο πάγος βρίσκεται ακόμη στον νότιο πόλο, προφανώς αποδεικνύει ότι πρόκειται για μόνιμο και όχι εξατμιζόμενο πάγο».

Ο διευθυντής του εξερευνητικού προγράμματος του Άρη στην ΝASA κ. Ορλάντο Φιγκερόα δήλωσε για το γεγονός: «Είμαστε χαρούμενοι για την επιτυχία των Ευρωπαίων συναδέλφων μας, όμως το σκάφος «Μars Odyssey» που έχουμε στείλει σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2001, έχει ανακαλύψει τεράστια αποθέματα νερού στον βορρά και στο νότο». Σημασία βέβαια για το ανθρώπινο γένος δεν έχει τόσο το «ποιος ανακάλυψε πρώτος την πυρίτιδα», αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε την άμεση επιβεβαίωση ενός τόσο σημαντικού φυσικού δεδομένου, που για δεκατίες υπήρξε μυστήριο για τον κόσμο κι έδινε τροφή σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας: «Κανάλια» και «διώρυγες» στον Άρη, εξωγήινοι, κλπ. Ο αγώνας δρόμου για την «κατάκτηση» του πλανήτη μέσω επανδρωμένων αποστολών είναι το επόμενο βήμα της Μεγάλης Περιπέτειας, που όμως φαίνεται πως έχει ήδη το πρώτο του άτυχο θύμα: Το ευρισκόμενο σε τροχιά τηλεσκόπιο «Hubble», χάρις στο οποίο ανακαλύψαμε – φωτογραφίσαμε τους πιο απομακρυσμένους κόσμους του Σύμπαντος και μάθαμε ότι αυτό έχει ηλικία 13,7 δισεκατομμυρίων ετών, θα αφεθεί στην τύχη του λόγω κόστους και θα απενεργοποιηθεί την περίοδο 2007 -2008.

(Photos: Mars Express /ESA)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ