top icon
Blog

Porsche Friday!

Απετάξω την Black Friday; Απεταξάμην.
Συνετάξω τη βόλτα με Porsche 718 Boxster σε βουνό και θάλασσα; Συνεταξάμην!

Όχι, δε θα στηθούμε σε καμία ταπεινωτική ουρά για πλασματική ή μη προσφορά και έκπτωση, ειδικά με τέτοιο καιρό. Θα κάνουμε αυτό που μας γεμίζει καλύτερα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Οδήγηση με κάτι ξεχωριστό, όπως άλλωστε είναι το κάθε διαμάντι της γερμανικής εταιρείας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί από «ειδική διαδρομή» στον Μερκούρη μέχρι και σε ανέμελη απογευματινή βόλτα στην αθηναϊκή ριβιέρα, με την καφέ οροφή της κρυμμένη και την γκρι σιλουέτα να μαγνητίζει βλέμματα και να προκαλεί τις αισθήσεις.

Porsche 718 Boxster

Ναι, αυτή είναι η νέα Porsche 718 Boxster, με τον 4κύλινδρο κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο του αμαξώματος του μικρού μοντέλου της γερμανικής εταιρείας. Μπορεί αρχικά να φαίνεται παράταιρος, αν όμως ξεφυλλίσεις το τεράστιο και αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο της ιστορίας τους, θα δεις ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, με το πρώτο κιόλας αυτοκίνητο της Porsche, τη θρυλική «356», να διαθέτει 4κύλινδρο μπόξερ, με το πρωτότυπο μάλιστα μοντέλο το οποίο εμφανίστηκε σε επίδειξη στην Αυστρία να μην έχει τοποθετημένο το μοτέρ πίσω, αλλά στο κέντρο. Ακόμα και στους αγώνες όμως, όταν ξεκίνησαν τη λαμπρή ιστορία τους, και πάλι με 4κύλινδρο μοτέρ το έκαναν, το οποίο έδενε ιδανικά (για την εποχή) με το πανάλαφρο αλουμινένιο αμάξωμα της 550 Spyder.

Σήμερα; Η αρχή από τον ηλιόλουστο Μερκούρη, με εμάς να τη χαζεύουμε ερωτευμένοι… Από όποια γωνία και αν την κοιτάζεις, δείχνει πιο μυώδης σε σχέση με τον προκάτοχό της, αίσθηση στην οποία συμβάλλει και το γεγονός ότι είναι κατά 10 χλστ. πιο κοντά στο έδαφος. Εκτός του εμπρός καπό, όλα τα υπόλοιπα μέρη του αμαξώματος είναι επανασχεδιασμένα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ οι ανάγκες ψύξης του κινητήρα έχουν επιβάλει και τους χαρακτηριστικά μεγαλύτερους αεραγωγούς. Το υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ αποδίδει 300 ίππους/6.500 σ.α.λ. και 380 Nm σταθερά από τις 1.950 έως τις 4.500 σ.α.λ., δηλαδή 35 ίππους και 100 Nm περισσότερο σε σχέση με τον 6κύλινδρο μπόξερ που αντικατέστησε. Σημειώστε εδώ ότι η 2,5λιτρη έκδοση S φτάνει τους 350 ίππους και τα 420 Nm, και μάλιστα με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας, μια τεχνολογία που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποκλειστικότητα της 911 Turbo.

Porsche 718 Boxster

Κάθεσαι ιδανικά και χαμηλά μέσα στο ποιοτικό και ανοιχτόχρωμο εσωτερικό της, νιώθοντας ένα με το δρόμο. Στη θέση της, αριστερά η μίζα, πιάνεις το τιμόνι και τα μάτια σου πάνε αμέσως πάνω στον περιστροφικό διακόπτη κάτω δεξιά στο τιμόνι, με τον οποίο μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορες ρυθμίσεις οδήγησης, όπως Normal, Sport, Sport Plus και Individual. Εκεί βρίσκεται και το σωστό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη PDK των 7 σχέσεων (και μεταλλικές πεταλούδες πίσω από το τιμόνι), το οποίο ολοκληρώνει αυτό που ονομάζουμε «ιδανικές συνθήκες εργασίας».

«Έλα, πάρε τα μάτια σου από πάνω της, πήγαινε να την οδηγήσεις», σκέφτεται ο δεύτερος εαυτός μας, με τον πρώτο να εκτελεί άμεσα. Ο 2λιτρος κινητήρας της Porsche 718 Boxster αρχίζει και φανερώνει τη δύναμή του περίπου από τις 2.000 σ.α.λ., ενώ από εκεί και μέχρι τις 7.500 σ.α.λ. (λίγο πιο ψηλά ο κόφτης) λειτουργεί πολύ γραμμικά, θυμίζοντας καλό «ατμοσφαιρικό» σύνολο, με κύριο χαρακτηριστικό την άμεση απόκριση στις εντολές του πεντάλ γκαζιού. Έχει τις επιδόσεις; Πώς είναι σε σχέση με το 6κύλινδρο του παρελθόντος; Ο νέος υπερέχει ξεκάθαρα του παλιού, επιταχύνοντας το βάρους 1.365 κιλών ρόουντστερ (1.335 με χειροκίνητο κιβώτιο) σε 4,9 δλ. έως τα 100 χλμ./ώρα (5,1 με χειροκίνητο κιβώτιο), την ώρα που ο downsized μπόξερ είναι και κατά 13% οικονομικότερος στην κατανάλωση και, φυσικά, πιο οικολογικός. Μπορεί λοιπόν να μην παίζει τη μουσική του 6κύλινδου συνόλου, αλλά στην πράξη μόνο αυτό το σημείο είναι που σε κάνει να τον αναπολείς, και αυτό μόνο όταν νιώθεις λίγο γκρινιάρης και υπερβολικός στην κρίση σου, αφού η μπάσα μελωδία και του τωρινού σε επαναφέρει γρήγορα στην τάξη… Ηρέμησε, ξέρουν τι κάνουν. Για τους μετρ της Porsche μιλάμε.

Porsche 718 Boxster

Το τιμόνι; Τι να πεις για αυτό το -ηλεκτρικό- σύστημα διεύθυνσης, όπου η ακρίβεια και η αμεσότητα βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο και οι πληροφορίες είναι όσες πρέπει, και τις έχεις όταν ακριβώς τις χρειάζεσαι; Έτσι, απλά και σωστά. Στα στεγνά της διαδρομής εκμεταλλεύεσαι το άψογα ζυγισμένο πλαίσιο αλλά και τις αναρτήσεις (πιο σφιχτά ελατήρια αλλά και παχύτερες αντιστρεπτικές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά), με τις κλίσεις να είναι ελάχιστες. Στο Sport Plus, μάλιστα, η λειτουργία της ανάρτησης ξεφεύγει από εκείνη της πολιτικής κατασκευής, θυμίζοντας αγωνιστική… Αν την πιέσεις πολύ, το πιο ελαφρύ εμπρός μέρος έχει την τάση να ανοίξει την τροχιά του, αλλά και αυτό ακόμη ελέγχεται εύκολα, αν δεν υπερβάλεις και δε νιώσεις ότι την έμαθες με το «καλημέρα». Καμία σχέση. Θέλει προσοχή και μέθοδο… Εκμεταλλεύσου το κορυφαίο τιμόνι και πλαίσιο στα πατημένα, και σημάδεψε με σεβασμό και αυτοσυγκράτηση στα κλειστά κομμάτια, ώστε να βγεις σωστά και αποτελεσματικά, χάρη στο μπλοκέ διαφορικό και στον κινητήρα! Δε θες χρόνο, αλλά διασκέδαση; Κανένα πρόβλημα. Τιμόνι, μπλοκέ και απόκριση γκαζιού στις υπηρεσίες σου, και η τροχιά που διαγράφεται απολαυστική! Ταυτόχρονα, το σύστημα πέδησης είναι δανεισμένο από την προηγούμενη γενιά της Boxster S και λειτουργεί εξαιρετικά χωρίς ίχνος κόπωσης, λες και σε προκαλεί, λέγοντάς σου: «Μπορείς να φρενάρεις και πιο αργά, δοκίμασέ με».

Porsche 718 Boxster

Ποια Black Friday; Αφήνουμε το βουνό και έχουμε για απογευματινό και βραδινό μας πρόγραμμα την παραλία! Χαμηλή ταχύτητα πια, μόνιμα ανοιχτή η οροφή (σε μόλις 9 δλ. η διαδικασία), και να μη θες να τελειώσει αυτό που ζεις, μέσα σε αυτό το αυθεντικό ρόουντστερ. Μια αυθεντική Porsche είναι η Porsche 718 Boxster, σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά της, παρά τις αρχικές -βιαστικές θα λέγαμε- γκρίνιες, και χωρίς αμφιβολία ό,τι πιο καθημερινό μπορείς να ζήσεις από αυτήν τη σπάνια ομάδα αυτοκινήτων. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι supercar, αλλά σου προσφέρει τόσο πολλά στοιχεία από αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία μοντέλων, ικανά να παρασύρουν τη σκέψη σου προς τα εκεί. Πώς είπατε; «Γύρνα επιτέλους πίσω». Μα, καλά, δεν έχει και «Μαύρο Σάββατο»;_ Μ. Σαλ. 

Εδώ οι τιμές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Porsche 718 Boxster

Βίντεο: Ηλιοβασίλεμα Νοέμβρη στην Ελλάδα μαζί της… 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ