top icon
Επικαιρότητα

“Ασφαλώς κυκλοφορώ”

Πραγματοποιήθηκε, στο θέατρο της Σχολής Μωραίτη στο Ψυχικό, η παρουσίαση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος «Ασφαλώς Κυκλοφορώ», που έχει σαν στόχο να επιμορφώσει και να ενημερώσει κατάλληλα τους μαθητές –από τα χρόνια του νηπιαγωγείου ως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- για τη σωστή και με ασφάλεια κυκλοφορία τους στους δρόμους. Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν για το πρόγραμμα αυτό και τα οφέλη του ο παιδίατρος κ. Αγις Τερζίδης (επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΠΠΑ), η νηπιαγωγός κ. Ελένη Γερουλάνου (διευθύντρια νηπιαγωγείου Σχολής Μωραίτη) και ο κ. Σπύρος Γεωργίου (καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών Λυκείου Σχολής Μωραίτη). Επίσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους του Ομίλου Κινηματογράφου του Λυκείου Σχολής Μωραίτη, ενώ ακολούθησε και θεατρική παράσταση από το Λύκειο της Κω. 
 
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Η ανάγκη αντιμετώπισης του παιδικού τροχαίου ατυχήματος, που κοστίζει τη ζωή σε 600 παιδιά κάθε χρόνο, οδήγησε σε συνεργασία την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (ΕΚΠΠΥ), το Κέντρο Έρευνας Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΚΕΠΠΑ) και τον όμιλο Vodafone
για το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, με τίτλο «Ασφαλώς Κυκλοφορώ».
 
Το πρόγραμμα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας από τους ίδιους τους δασκάλους, εστιάζοντας στη διαμόρφωση της παρούσας και μελλοντικής οδικής συμπεριφοράς των μαθητών, με την ευαισθητοποίηση τόσο των ιδίων, όσο και των εκπαιδευτικών και του κοινού σχετικά με τη σωστή οδική συμπεριφορά, ώστε μακροπρόθεσμα να συντελέσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Ο Πρόδρομος, η μασκότ-πρεσβευτής του προγράμματος, παρέχει συμβουλές σωστής οδικής συμπεριφοράς σε μαθητές νηπιαγωγείων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την χώρα. Κύριο μήνυμα του αποτελούν οι «4 χρυσοί κανόνες» οδικής συμπεριφοράς, οι οποίοι είναι ουσιαστικά η βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Για τη μέγιστη αφομοίωση των 4 χρυσών κανόνων, έχουν δημιουργηθεί αυτοκόλλητα για τα παιδιά που θα ενισχύσουν την απομνημόνευσή τους.
 
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 55 Δήμοι της Ελλάδος, ενώ περισσότεροι από 40.000 μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν και να μάθουν τις συμβουλές του «Πρόδρομου». Αναλυτικότερα, το σύνολο των παιδιών αποτελούν: 5.000 μαθητές νηπιαγωγείου, 25.000 μαθητές δημοτικού και 10.000 μαθητές γυμνασίου.
 
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος για τους μαθητές του νηπιαγωγείου αποτελείται από το παραμύθι «Οι περιπέτειες της μικρής Κατόνης» και από παιχνίδια μνήμης μαζί της. Για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου προβλέπονται τρία βιβλία ασκήσεων: ένα για την Α' Δημοτικού, ένα για τις τάξεις Β'-Δ' Δημοτικού και τέλος ένα για τις τάξεις Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού. Αυτοκόλλητα, κάρτες και αφίσες αποτελούν το υλικό του «Ασφαλώς Κυκλοφορώ» για τους μαθητές του Γυμνασίου, οι οποιοί έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν γι αυτό και από το Διαδίκτυο.
 
Παράλληλα, σε κάθε επιλεγμένο Δήμο όπου θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα πραγματοποιείται μία ημερίδα, στην οποία θα παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα, οι στόχοι του και ο τρόπος υλοποίησής του. Ταυτόχρονα, τοπικοί φορείς που θα συμμετέχουν θα αναδεικνύουν το θέμα σε τοπικό επίπεδο, γεγονός το οποίο θα ενισχύεται από ειδικό έντυπο υλικό.
 
Σημαντικό, επίσης, μέρος του προγράμματος αποτελεί το στάδιο της αξιολόγησης, όπου θα χρησιμοποιηθούν ειδικά ερωτηματολόγια προς μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των οποίων θα εκτιμηθούν οι γνώσεις, στάσεις, οδικές συμπεριφορές και η αλλαγή αυτών λόγω της εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και η αποτελεσματικότητα και ελκυστικότητα του εκπαιδευτικού υλικού.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ