top icon
Κόσμος

Το παράδειγμα των «Autostrade per l’Italia» στη μείωση εκπομπών άνθρακα

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της Κωνσταντινούπολης (15-18 Οκτωβρίου) η διοργανώτρια IRF εμβαθύνει μέσω μιας σειράς ειδικών πρωτοβουλιών στο γενικότερο στόχο «απαλλαγής από τις εκπομπές της καύσης του άνθρακα».

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών, η καθημερινή ανάγκη να μετατραπεί η κινητικότητα σε ένα πιο «πράσινο» και πιο βιώσιμο μοντέλο, γίνεται όλο και πλέον επιτακτική. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα αναδεικνύεται ως προτεραιότητα, αντανακλώντας την ανάγκη προώθησης της κινητικότητας που όχι μόνο συνδέει ανθρώπους και αγαθά αποτελεσματικά, αλλά το κάνει βιώσιμα, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Το 2024 σηματοδοτεί την 100ετηρίδα του ιταλικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, ένα ορόσημο για να γιορτάσουμε και ένα «σημείο εκκίνησης» για να συζητήσουμε την απαλλαγή από τις εκπομπές του άνθρακα με την Autostrade per l’Italia. Προς τον σκοπό αυτόν, επελέγη ο Dr Ennio Cascetta, Πρόεδρος του Tecne (Autostrade per L’Italia Group), με την ευκαιρία της έναρξης μιας νέας σειράς ομιλιών στελεχών IRF που θα ασχοληθούν με πολλά βασικά θέματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου τους επόμενους μήνες.

Autostrade per l'Italia

«Οι αυτοκινητόδρομοι αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μέσω στοχευμένων επενδύσεων και τεχνικών καινοτομιών, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών», τονίζει. Η ψηφιοποίηση και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι οι δύο πυλώνες της λεγόμενης «έβδομης επανάστασης» στον τομέα. Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων διευκολύνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η χρήση βιοκαυσίμων όπως το υδρογόνο μας ωθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε συνδυασμό με την υλοποίηση οικολογικά βιώσιμων έργων, με εργοτάξια βασισμένα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε σημαντικά άλματα προς τα εμπρός. «Πρέπει να θέσουμε εφικτούς στόχους» συνεχίζει ο Dr Cascetta, επικαλούμενoς τα δεδομένα από την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Aspi. «Η επανάσταση της βιώσιμης κινητικότητας ξεκινά από τους αυτοκινητόδρομους. Ασφαλείς, ψηφιακοί, «απο-ανθρακωμένοι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ