top icon
Επικαιρότητα

Μετρήσεις ρύπων: Η Γερμανία αντιτίθεται στις προτάσεις της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκφράζει αντιρρήσεις απέναντι στις προτάσεις της ΕΕ που αφορούν στον τρόπο που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να γίνονται οι επίσημες μετρήσεις-πιστοποιήσεις των εκπομπών ρύπων σε κάθε νέο αυτοκίνητο.

Στον απόηχο του σκανδάλου dieselgate και σε μια προφανή προσπάθεια των αρμόδιων αρχών να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες «συμπεριφορές» από μικρούς ή και μεγάλους κατασκευαστές, η Κομισιόν κατέθεσε προς διαβούλευση ένα εκτενές σχέδιο με προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο και την ακριβή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται από τα αρμόδια εποπτικά όργανα στις τυποποιημένες διαδικασίες μετρήσεων των εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Γερμανία είναι ο πρώτος… αντιρρησίας εκφράζοντας ήδη τις πρώτες της ενστάσεις. Με κυριότερη εκείνη που παρέχει το δικαίωμα στις ίδιες τις Βρυξέλες να τιμωρεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες με πρόστιμα ύψους έως και 30.000 ευρώ ανά όχημα στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβατικές πράξεις, παρόμοιες με εκείνες της VW.

Το δεύτερο σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά στο ποιος θα είναι ο χρηματοδότης των φορέων που θα πραγματοποιούν τις ως άνω πιστοποιήσεις. Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, τα κράτη μέλη της θα πρέπει τα ίδια να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, κάτι που βρίσκει αντίθετους του Γερμανούς, οι οποίοι επιθυμούν τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος βάσει του οποίου ο «πελάτης» είναι οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο η Γερμανία που κωλυσιεργεί –ή για το θέσουμε πιο απλά, που κερδίζει χρόνο- αλλά και πολλές ακόμα χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ευρωκοινοβουλίου, οι παραπάνω χώρες έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει την υιοθέτηση πιο αυστηρών διαδικασιών όσον αφορά στη διαδικασία πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων γνωρίζοντας πως η κάθε άλλο παρά αθώα αυτή… αμέλεια δίνει στους κατασκευαστές το «παράθυρο» να ξεγελούν τις κατά τόπου εποπτικές αρχές._X.A.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ