top icon
Επικαιρότητα

H VW διεκδικεί αποζημιώσεις από τους Martin Winterkorn και Rupert Stadler

Η VW δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες που ξεκίνησε το 2015 και αφορούν το διαβόητο dieselgate και ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της. Και ειδικότερα από τους Martin Winterkorn και Rupert Stadler.

Η VW επιχειρεί να βάλει τέλος στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2015 συγκλονίζοντας την παγκόσμια αυτοκινητιστική σκακιέρα. Στη σχετική της ανακοίνωση, η μητρική εταιρεία του VW Group αναφέρει σήμερα ότι «η νομική εταιρεία Gleiss Lutz πραγματοποίησε εκτενή ανασκόπηση των αξιώσεων ευθύνης εκ μέρους του Εποπτικού Συμβουλίου υποβάλλοντας τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς της».

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα σημειώθηκαν «παραβάσεις καθήκοντος», με την έρευνα να καλύπτει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τις επίμαχες περιόδους. Ωστόσο, σύμφωνα με την VW στο «στόχαστρο» της εταιρείας μπαίνουν μεταξύ άλλων δύο πρωτοκλασάτα πρώην στελέχη της: οι Martin Winterkorn και Rupert Stadler.

«Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, το Εποπτικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Martin Winterkorn παραβίασε τα καθήκοντά του ως πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της VW, παραλείποντας, κατά την περίοδο από τις 27 Ιουλίου 2015 και μετά, να διευκρινίσει πλήρως και άμεσα τις συνθήκες πίσω από τη χρήση παράνομων λογισμικών σε κινητήρες ντίζελ 2.0 TDI που πωλήθηκαν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής από το 2009 έως και το 2015. Ο Winterkorn απέτυχε επίσης να διασφαλίσει ότι οι ερωτήσεις που έθεσαν οι αμερικανικές αρχές σε αυτό το πλαίσιο απαντήθηκαν με ειλικρίνεια, πλήρως και χωρίς καθυστέρηση.

«Το εποπτικό συμβούλιο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Rupert Stadler παρέβη τα καθήκοντά του, αποτυγχάνοντας, κατά την περίοδο από τις 21 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, να διασφαλίσει ότι οι κινητήρες ντίζελ 3.0 και 4.2 TDI που εξελίχθηκαν από την Audi και εγκαταστάθηκαν σε οχήματα της ευρωπαϊκά οχήματα των VW, Audi και η Porsche ερευνήθηκαν σχετικά με παράνομες λειτουργίες λογισμικού».

Στο ίδιο πλαίσιο, η VW βάζει στο στόχαστρό της και άλλα πρώην στελέχη – και συγκεκριμένα τα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi, Ulrich Hackenberg και Stefan Knirsch, καθώς και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Porsche, Wolfgang Hatz, οι οποίοι «κατηγορούνται επίσης για παράβαση καθήκοντος σύμφωνα με το εταιρικό δίκαιο».

Με βάση όλα τα παραπάνω, η VW αναμένεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις δια της νομικής οδού από τα πρώην στελέχη της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ